24.9.2010

Kiittämättömyys on maailman palkka


Synkistely jatkuu. Olen tehnyt vallan hirveitä. Olen haudannut elävältä täydessä kukassa olevan runkoruusuni kukkapenkkiin. Kaivannut päivän kaksi kuoppaa mustissani. Ja käynyt läpi vaihtoehtoja. Mutta muuta en keksi. Löysin netistä tiedon, jonka mukaan joku setä oli saanut runkoruusunsa talven yli Tornion korkeudella peittelemällä sen perunavakoon. Jos se onnistuu Torniossa, sitä sopii koettaa Oulussakin. Perunavakoa minulla ei ole, mutta kukkapenkkiin tein tilaa. Ja siellä se nyt makaa. Tuntuu niin julmetun pahalta. Että kukkiva kukka. Täydessä terässä. Ja niin kaunis. Mutta kun lupasivat sitä kylmää. Että nyt se alkaa.


Lohduttaudun sillä, että ruusuni on sitkeä sissi. Kovaa tekoa. Mies kantoi sen meille äitienpäivänä. Sellainen pieni, hento ja selvästi keskenkasvuinen. Oli kauniisti nupussa. Ne tosin putoilivat heti. Mutta kun pääsimme kesän mittaan juttuun ja parempiin väleihin, sehän innostui. Rääpäleestä kasvoi korkea, komea ja tuuhea. Ja se on valehtelematta kukkinut koko kesän. Tunkenut uutta nuppua jatkuvasti. Viimeiset niistä peittelin mullan alle. Että tällainen kiitos. Voi kurjuutta. Mutta jospa se selviäisi. Täällä sisällä sillä ei olisi mitään mahdollisuuksia. Jouluna se olisi jo kuiva karahka. Että nyt on kuitenkin toivoa.

9 kommenttia:

 1. Nyt jààn innolla odottelemaan kanssasi kevàttà! Ei tartte sinun miehesi enàà kukkakauppaan rientàà, vaan kaivelee kaunottaren mullan alta. On muuten hieno idea, johon uskon ihan totaalisesti. Vaihda vaan kirkkaat kuteet pààlle. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 2. Taidanpa kokeilla samaa temppua köynnösruusuuni.
  Toivottavati ilmoja pitelee, jotta pääsee viikonloppuna ulkohommiin, eikä se postipate sinua turhaan puutarhuriksi kutsunut :)

  VastaaPoista
 3. Lissu: Minäkin mietin, että taitaa tästä tulla keväänodotuksen kärkikohteita. Mahtaa olla juhlallinen tunne kaivella ruusua ylös penkistä. Olisin halunnut sellaista talvetusturvetta, mutta ei täältä löytynyt. Naapuri kertoi viime keväänä kaivaneensa sellaisesta ylös viheriöiviä ruusuja.

  satu.p: Vai puutarhuriksi? Liioittelee kuule ihan tosissaan.:) Mullakin olisi vielä pihahommaa; yhdyn toiveeseesi säistä. Kaivahan ruusu maihin ja vertaillaan sitten keväällä!

  VastaaPoista
 4. Kyllä se varmasti selviää, toivon niin!

  VastaaPoista
 5. Pikkusisko: Mikä lie Hollannin kasvihuoneiden hedelmä se ruusu. Saattahan se olla sellaiselle ulkomaan lävälle koettelemus. Ja minkälainen se talvikin lienee.. Onhan tässä monta kuukautta aikaa pitää peukkuja pystyssä. Jospa se auttaa.

  VastaaPoista
 6. Oho, mie oon tähän asti tehnyt tuttavuutta vain kellariratkaisun (yms. viileätilojen) kanssa. Aina oppii uutta. Eletään toivossa, että ruusu jaksaa sinnitellä talven yli, eikä huku syyssateiden alle.

  Pottupenkkiin hautaaminen tuntuu jotenkin huvittavalta ajatukselta. Näen nimittäin mielessäni kuvan siitä, miten se ruusu unohtuu sinne ja kevätkynnön yhteydessä maasta nousee jos minkälaista tavaraa :D

  VastaaPoista
 7. Tess: Kun mulla ei ole sitä viileää tilaa. Harrastuksen kannalta joku kuisti-autotalli-kellari-ratkaisu olisi ehdoton, mutta minkäs teet. Pihaakin on vain sellainen naurettava pläntti, etten pysty kaivamaan maahan järin suuria kasveja, useampia ainakaan. Alkaa olla ahdasta. Pitäisi saada isompi piha ja sitten varmaan saisi sen perunamaankin.:) Voisi testailla vaikka mitä!

  VastaaPoista
 8. Hmm, jo vain mullan alle, ellei sitä viileää tilaa ole. Parempi vaihtoehto ainakin sille, että ottaisi sen sisälle hitaasti nuivettumaan.

  Mulla oli kans viime talven runkoruusu viileässä varastossa ja ehkä kerran kuussa sitä vähäsen juotin. Tänä kesänä se kukki sitten ihan kivasti. Muratin nostin ihan vain keittiöön talvehtimaan ja taas keväällä ulos. No, nythän se tulisi tehdä myös,mutta vielä ovat verannalla.

  VastaaPoista
 9. nätti rätti: Kiitos tsempistä. Tämä on mulle ihan uusi juttu ja tuntui tosiaan kohtuu järjettömältä haudata kukassa olevaa komeaa kasvia. Ulkomuratti on minullakin pärjännyt sisällä mainiosti. Mulla on kolmen muratin jengi talvehtinut sisällä jo useamman vuoden. Ovat aika komean kokoisiakin. Sen haudatun runkoruusun mukana multiin meni kolme murattiakain; tuleepa testattua sekin sitten. Raportoin keväällä!:)

  VastaaPoista