3.8.2010

Lahtiska tässä taas, terve!

Kyllä minä aion viettää tämän kesän kesänä ihan loppuun asti. Siitä huolimatta, että tekaisin talonmiehen muijan myssyn. Kyllä te tiedätte. Vanhoissa Suomi-filmien leffoissa talonmiehen vaimolla on aina sellainen. Mekko tai työtakki, essu, se tietty myssy ja kova luonto. Suu käy koko ajan. Häntä kutsutaan Lahtiskaksi, Virtaskaksi tai joksikin sellaiseksi. Minulle myssystä on tullut perinne. Virkkaan sellaisen joka syksy. Kuvioon kuuluu, että se on värikäs. Vaikka en käy hirvimetsällä. Vaikka käytän värikkäitä pipojani vain pihatöissä. Minulla alkaa olla oma pipo pian jokaiselle istutettavalle kukkasipulille. Ja tiedättekö mitä? Huomasin juuri, ettei minulla ole ainuttakaan itseneulottua tahi -virkattua päähinettä, joka olisi musta tai harmaa. Toisin sanoen sellainen, jolle tulisi käyttötunteja piha-alueen ulkopuolella. Toimittakaa minut hoitoon, jos teen enää yhtäkään värikästä myssyä. Ihan tosi.

Jos edellisessä postauksessa esiteltyyn liiviin polteltiin omia varastolankoja sieltä tyyriimmästä päästä, Lahtiskan myssyyn nappasin langat K-marketista. Siinäkin on jotain outoa, että ihminen katsoo netistä Novitan sävykarttaa, että nääh, ei mitään kivaa noissa Puroissa. Ei tartte ostaa. Mutta sitten kuitenkin huomaa maksavansa kassalla kahta lankakerää. Sitten miettii, että no mitä näistä. Että ei ainakaan mitään päähän pantavaa. Ja sitten tässä esitellään baskeria. Joskus sitä joutuu miettimään, että kuka täällä tätä tätiä oikein vie.


Blogin virallinen muotokuvauksesta vastaava henkilö on satojen kilometrien päässä laskemassa lampaitaan. Sen tähden saatte ihmetellä peilin kautta otettuja kuvia kamerastani. Kokemus tämäkin. Mutta annetaan mennä näin. Tällaisessa baskerissa, vaikka se ehkä onkin talonmiehen muijan myssyistäni sieltä mukavimmasta päästä, ei ole juuri kuvaamista eikä sanomista. Aloitus päälaelta. Neljä ketjusilmukkaa liitetään yhteen renkaaksi ja sen jälkeen ladotaan tulemaan pylvästä hamaan päättelyhetkeen saakka. Siellä on välillä pari kierrosta vähän harvempaan tehtyjä pylväitä, jotta pintaan olisi tullut edes jonkinlaista eloa.


Virkattu myssy "Lahtiska" tajunnanvirta-tekniikalla Novitan Puro-langasta, syksyn uutuusväri "Metsä". Menekki oli puolitoista kerää. Ja koukku se nelonen, jolla virkkaan näemmä kaikki työni. Tunnelmat: ihan ok haravointimyssy ja onhan mulla niitä vihreitä takkejakin. Mutta että taas tämmöinen???
Seuraavaksi aion jatkaa lankalaatikkojeni tyhjennystä. Ja nyt ei pelata rutiköyhää; aion iskeä kiinni kruununjalokiviin eli pistän Rowania puikoille.

23 kommenttia:

 1. No ei mulla kyllä tosta tuu talonmiehen muija mieleen ollenkaan! Ennemmin se näpsäkkä neiti polkupyörällään, ehkä sihteeri, ehkä reportteri. Mutta näpsäkkä joka tapauksessa!

  (Mä muuten inhoan niistä suomifilmistereotyypeistä eniten sitä reipasta pikkupoikaa. Ne on aina niin... reippaita.)

  VastaaPoista
 2. Vai ei muka mitään sanomista... Ja pöh! Kerrassaan viehättävä "Lahtiska-myssy"! Tää tykkää! =)

  VastaaPoista
 3. Toi on ihan mun pipo, ihan totta, ihana! Että jos joskus alat myymään pipojasi, niin hep hep :) Ja tuo liivi, ah!

  VastaaPoista
 4. Hilpeä ote, sano! Meillä oli 70-luvulla Tampereella ihan juuri tuommoinen kuvaukseen sopiva Lahtiska talkkarinmuijana. Nimi oli muu kummiskin. Oli myssyä myöden kuten sanoit. Työtakki ja kaikki ja suu niin kova että moni jäisi toiseksi.

  Minäkin mietin toisinaan että kuka mahtaa minuu viedä. Järjen tolkku tuntuu kadonneen välillä ja voi miten nopsaan se lähtee.

  VastaaPoista
 5. Ymmärrän fiiliksen, vaikka minusta tuo näyttääkin hienolta. Olen Novitaa vieroksunut ja Puroa erityisesti, mutta kauniit värit tuossa ovat. Eivät edes kirjavat, vaan aika harmoniset.

  VastaaPoista
 6. On muijalla màhee pipo! Minulla on ollut puuvillalankojen hàvitysvimma tiskiràteiksi. Mukavia sipulinpiilotuspàivià!!!

  VastaaPoista
 7. Hiano myssy! Onko novitan syksyn puroissa ihan oikeesti kerä, jossa ei ole yhtään pinkkiä eikä violettia? Olen niitä aina välillä hiplannut kokeillakseni, mutta kun värimaailma ei yhtään natsaa. Toi vois vaikka kiinnostaakin. Kiitos vinkistä. ;) Jos vaikka myssy lehtien haravointiin... (vaikkei sukunimi olekaan Lahtiska eikä Virtaska). ;)

  VastaaPoista
 8. Hilja: Reportteri lahtinen kuulostaisi aika hyvältä, tosin talonmiehen muijalla saattaa sittenkin olla enemmän vetoa...:)

  Hepsi: Kiva, kun joku tykkää! Mallista tuli oikeastaan aika hyvä tällä kertaa, mietin juuri, että jos hilpaisisi samanmoisella mallilla mustan tai harmaan. Kaupunkilahtiskan.

  Satu: Myymään pipojani? Ihanko totta joku ostaisi? Laitetaanpa korvan taka.

  violet: Nopsaan lähtee tosiaan järjen tolkku välillä. Sitä vaan jälkeen päin miettii, että mitä tapahtui. Jotenkin sellainen Lahtiska sopii just Tampereelle puhumaan isosti mansea.

  Minna: Väriyhdistelmä on tosiaan ihan kiva. Langassa on vähän sellaista mustaa tai mustanruskeaa, luulisin, että varsin yhdisteltävä sävy moneenkin vaatteeseen. Tiedä vaikka tälle tuleekin pitoa.:)

  Lissu: Tiedätkös, mulla ei ole se tiskirätti-innostus vielä iskenyt. Siinäpä olisikin oiva lankavaraston tyhjennysvinkki. Ainakin sinulla näytti niitä syntyvän..:)

  morso: Mulla on kaksi kerällistä, joista puolitoista virkattu tähän Lahtiskaan. Eikä siinä toisen lopussakaan ole sitä violettia. Mulla on kanssa violettiin kumma suhde. Siinä on joku semmoinen upea sävy, mutta yleensä kierrän kaukaa. Pinkkiosasto on ainakin tuon edellisessä postauksessa esittelemäni liivin perusteella saanut armon. Tosin liivissä on vähän sitä yökkäämääni vaaleaa violettiakin.. Ei muuta kuin markettiin kurkistelemaan näitä vihreitä!

  VastaaPoista
 9. Mä vaan niin tykkään noista sun kirjoituksista! :o)

  VastaaPoista
 10. Sirisan: No mutta! Ja kiitoksia. Täällähän ihan puna kohoaa kasvoille..:)

  VastaaPoista
 11. Vau! Hienoja virkkuita täällä, niin liivi kuin pipokin :) Minäkin tarvitsisin uuden virkatun pipon, tuommoinen olisi kiva!

  VastaaPoista
 12. Mun mieleen on kyllä justiinsa tuo vihreä Puro. Toivottavasti osaan kuitenkin jättää sen kauppaan, vaikka sun pipossa se näyttää hurjan houkuttelevalta. Lankavarasto vaan tursuilee jo liikaakin...

  Tekemäsi liivi on kyllä upea! Värit ja heksagonit ovat molemmat niin kauniita. :)

  VastaaPoista
 13. virkattu lintu: No hei taas, täällä on tosiaan virkattu. Koukku olisi saattanut viuhtoa enemmänkin, mutta irrottauduin ihan väkisin välillä puikkohommiin. Ei muuta kuin pipoa tulemaan siellä!

  Nzqu: Kiitokset kehuista. Tämmöinen virkkuuhomma kuluttaa kivasti lankaa eli ei muuta kuin koukku sauhuamaan. Minä ajattelin, että jos säännöllisesti saisi menemään jo olemassa olevaa varastoa, voisi sitten hankkia vastaavasti taas jotakin uuttakin esim. syksyn messuilta.:)

  VastaaPoista
 14. Minnehän ne kotitakit katosivat. Ensin niitä oli kaikilla tädeillä ja mummoilla ja talkkarin muijilla ja sitten ei kellään? Hieno myssykkä!

  VastaaPoista
 15. Kauniit värit ja kiva pipa! Pitäisin kyllä kaupungillakin. Juu, ja sun kirjoitukset on pop!

  VastaaPoista
 16. -sanna-: En minä tiedä. Kait ne meni silloin 60- ja 70-luvulla vanhojen tavaroiden, aatteiden ja arvojen mukana. Eihän moderni nainen voi olla kotitakissa, onhan sitä muutakin hommaa. Ja pesukone vissiin pesee niin paljon sutjakammin nykyään, ettei tarvi noita suojavaatteitakaan ajatella. En tiiä. Jotain kivaa noissa kyllä on.

  Jasmiina: Sinä oletkin värikkäiden pipojen ystävä. Kävin just kattoon sun riemukasta kärpässienimyssysi.:D

  VastaaPoista
 17. He-hee, mäkään en siinä omassani kaupungille lähtisi. Paitsi markkinahumuun. Sinne hirvimetsään kyllä voisi myös laittaa. Pitäisi tehdä niin iso, että mahtuisi ratsastuskypärän päälle. Ja Okulle omansa, korvanrei'illä tietty.

  VastaaPoista
 18. Jasmiina: Kehitteleppäs sitä hevosen pipomallia, siinähän olisi ideaa!

  VastaaPoista
 19. Kaunis pipa, kun pitää vihreästä niin kuin minä.

  VastaaPoista
 20. Jokke: Vihreä on hyvä. Viime päivinä olen miettinyt, että voiko siihen kyllästyä. Onko se maahdollista?

  VastaaPoista
 21. Tykkään Lahtiskasta! Ja se väri*köhköh*iloittelu jotenkin näyttää satapäin paremmalta virkatussa pinnassa / neulotussa pinnassa. Passaa fröökkenin haravoida, sano.

  VastaaPoista
 22. WeirdRockStar: Ajattelin sua kuule monesti virkatessa. Ja sun väripatoja.

  VastaaPoista
 23. Justiinsa eilen muistin omat tekeleeni ja väripadan olemassaolon, kun Lahtiskan pätevyyttä tuumailin.

  VastaaPoista