19.6.2010

Onko teillä lapsia?


Jos on, teille kertyy kaikenlaista. Kuten esimerkiksi älyttömästi tavaraa. Vaikka olisitte miten minimalisteja, kotonanne seilaa ennen pitkää saavikaupalla tavaraa, minkä olemassaolosta teillä ei ollut tietoakaan. Siis ennen kuin saitte lapsia. En nyt jaksa luetella kaikkea sitä pientä kiusallista rompetta, joka käy kipeästi kuin sen päälle astuu. Tai niitä, joista pääsee eroon, kunhan lapsi tai lapset kasvavat. Niitä, jotka korvautuvat toisilla. Mutta kun on sellaistakin, jota tekee mieli säilyttää. Lapsille itselleen tai muistoksi, jonka ääressä voi herkistellä viimeistään sitten, kun pesä on tyhjä.

En tiedä, miten teillä, mutta meille kerääntyy ennen muuta piirustuksia. Tuntuu pahalta heittää niitä pois. Mutta niitä on PALJON. Mietin Karjalan metsiä ja lintujen laulupuita. Kuinkahan monta humisevaa honkaa pelkästään esikoinen on piirtänyt? Siis paperina? Sen määrän tallettaminen nykyaikaisessa ahtaassa asuntokannassa on sula mahdottomuus. Mutta jos edes jotain talteen? Esimerkkejä eri ikäkausilta? Ne rakkaimmat? Ja mihin ne sitten laittaisi?

Kävin Kodin-Anttilassa ostamassa petitavaraa. Pussilakanoiden ja tyynyliinojen sisällä piili vastaus. Ainakin yksi sellainen. Petivaatteet oli taiteltu pahvin ympärille, joka jo itsessään oli kansionmuotoinen. Ei tarvinnut kuin päällystää ja laittaa solmimisnauhat. A vot. Jemma piirustuksia varten. Johon saa tungettua ainakin yhden laulupuun verran A4-kokoista taidetta. Toisen kansion päällystin tapetilla. Oli muuten nopsempi juttu, joten jatkossa mentäneen enemmän sillä linjalla.

11 kommenttia:

 1. On, on meillä lapsia ja ääretön määrä kaikenlaista tavaraa. Ideasi on mainio ja ennenkaikkea kaunis, siis kiitos:)

  VastaaPoista
 2. Zelda: Eli samassa veneessä siellä.:)

  VastaaPoista
 3. Huokaus, pelkään sitä hetkeä kun muutetaan tästä kodista joskus pois. Meillä sattuu oleen vielä sellaiset säilyttäjälapset, mitään leluja, ei edes rikkinäisiä, ei saa laittaa pois. Pehmolelujakin on nojatuolin verran. Kerran mietinkin, että voisin ommella pehmoeläimet yhteen ja tehdä niistä tuolille päällisen, sitten kovasta tuolista tulis ihan pehmo, vaan siitäpä tuli karmea karjunta, miten saatoinkaan ajatella edes noin. Kuitenkin pehmoeläimet on aina nukkuneet jossain nurkissa ihan yksikseen vaan unohdettuina.

  Sun idea on loistava, kun sais vain itsestään irti, että alkais järjestään noita piirustuksia, oon tunkenut kaikki vaan paperikasseihin. Kauniit kansiot.

  VastaaPoista
 4. Täällä ei lapsia vielä ole mutta idea on kaunis ja ihana, joten laitetaan muistiin mahdollista tulevaisuutta varten :) .

  VastaaPoista
 5. Tulipa kauniit kansiot, hyvä idea!

  Itse oon liimaillut valokuva-albumeihin niitä rakkaimpia taideteoksia. Liimailen niihin kyllä valokuvien lisäksi kaikkea muutakin: perhettä koskevat lehtileikkeet, lahjapaperien paloja, lasten saamat kortit, lääkärireissuilta saadut reippaustarrat, leffaliput, matkaliput... Josta seuraa se, että on pakko karsia. Laskin meinaan, että vauvavuoden liimailutahdilla esikoinen saa kantaa kotoa muuttaessaan mukanaan 80 isoa albumillista täynnä muistoja :D

  VastaaPoista
 6. Niin totta, että tuota tavaraa kertyy ihan mittaamattomia määriä. Ja varsinkin, kun lapset ovat innokkaista piirtäjiä ja askartelijoita. Meille on muun muassa olohuoneeseen rakennettu katonrajaan hylly, jossa asuu palon savieläimiä ja muita lasten kädentuotoksia. Niille ei ollut enää sijaa täällä matalammalla, mutta tuolla ne viihtyy.

  VastaaPoista
 7. himalainen: Se pehmolelutuoli on loistava idea. Kerran näin tyttöjen pitkän takin, jonka helmaa kiersivät siihen ommellut pehmolelut. Se oli hauskan näköinen takki. Vai säilyttäjälapsia! Semmoinen säilyttäminen on mukavaa ja hyödyllistäkin joskus. Pitäisi vain saada sellaisia aittarakennuksia pihoihin kuin ennen vanhaan. Näissä nykyisissä kämpissä ei ole tilaa edes välttämättömälle. Minä olen kovasti kiinnostunut niistä henkilöistä, jotka sunnittelevat IKEAn tavarataloihin niitä minikokoisia mallihuoneistoja normikokoiselle perheille. Ne ovat melkoisia tilaihmeitä. Meillä olisi tarve sellaiselle tilaihmeihmiselle. Jonkun vinkin voisin ottaa.

  VastaaPoista
 8. Heidi: Muistiin vaan!

  Jasmiina: Kiva idea tuo. Minulla kaikki lasten muistot pyörivät mikämissäkin. Vauvakirjojakaan en ole saanut kuopukselta täytetyksi. Mutta tuommoinen albumijuttu voisi toimia, jos sellaisen saisi vain aikaiseksi. Kiitokset vinkistä!

  Kirjailijatar: Hieno ajatus tuommoinen hyllykin. Kieltämättä kertyy kaikenlaista hyllylle pantavaa. Osa on esillä,osa kadonnut, osa jemmoissa. Joku systeemi pitäisi kehitellä myös askarteluosastolle. Huokaus.

  VastaaPoista
 9. Hyvä idea, vaikkei lapsia olekaan. Näköjään kahden aikuisen kodistakin löytyy uskomaton määrä erilaisia lippusia ja lappusia, joita olisi hyvä säilyttää, ainakin jonkin aikaa. Taidankin alkaa väkertää vastaavaa kansiota ihan arkisesti laskuille. Ne eivät ehkä ärsyttäisikään niin paljon, jos ne olisivat kauniissa kansiossa odottamassa.

  VastaaPoista
 10. Kiva idea tallettaa piirustuksia kansien väliin, säilyvät siisteinä. Sun tekemät kansiot ovat tosi nättejä!

  Jostain luin erään äidin kertoneen, että hän valokuvaa lasten piirustukset ja askartelut, joten alkuperäisiä ei tarvi säästää tilaa viemässä. En mä voisi silti heittää mitään pois, ei se ole sama asia katsoa valokuvaa askartelusta kuin pitää sellaista konkreettisesti kädessään.

  Mulla on tallessa omatkin lapsuusaikaiset piirrokset, joten eiköhän jostain löydy tilaa omankin lapsen vastaaville tuotoksille. :)

  VastaaPoista
 11. Tytti: Ajattelin itse asiassa samaa. Kyllä aikuisellakin on kaikenlaista, mitä pitäisi mapittaa. Tämmöinenhän on itse asiassa mapin vaihtoehto.

  Nzqu: Juu ei onnistuisi multakaan se valokuvaus. Eli tällä mennään!

  VastaaPoista