6.5.2010

Usvaa

Tekisi mieleni kertoa, ettei tauti lähtenyt talosta. Ei ole emäntä päässyt puhaltamaan puhurin lailla. Alkaa tympääntyä. Istuu käsi poskella ja miettii, että tämmöistäkö se nyt sitten on. Tämä elämä. Aina. Mutta en kerro. Sanon sen sijaan pari sanasta pitsistä. Vaikka melkoinen itkuvirsi se taitaa tulla siitäkin.


Olen nimittäin neulonut, vaikka ei sitä tästä blogista huomaa. Itse asiassa olen onnistunut varastamaan neulomiselle enemmän aikaa kuin aikoihin. Se hyöty kaikesta sairastamisesta on ollut. Olen istunut pikkupotilaan tautivuoteen vierellä, valvonut unta ja neulonut. Ja noitunut. Kironnut kaikki langankierrot, puikoilta pudonneet silmukat ja silmäni, jotka eivät millään pysy oikealla mallikartan rivillä. Ja niitä on riittänyt. Rumia sanoja. Olen ollut oikein luova niiden suhteen. Myös pitsin purkamista on ollut kylliksi. Ja se, jos mikä on hullun touhua. Purettuani, korjattuani, noiduttuani, itkettyäni ja miltei menetettyäni järkeni pari kertaa päätin olla purkamatta. Korjaamatta. Niin, että jos tämä koskaan valmistuu, en aio esitellä neuletta teille, neulovat ystäväni. Ainakaan kovin läheltä. Sen verran montaa pudonnutta langankiertoa olen saanut etsiskellä ja paikata virheiden aiheuttamia havereita kuviossa. Koetan kuitenkin uskotella itselleni, että ei sitä kukaan oikeastaan huomaa. Tuollaisesta soputeltan levyisestä hulmuhelmasta mitään näe.

Lanka on Dropsin Alpakkaa, jota ostin syksyllä Oulun messuilta erästä toista neuletta varten. Se rupesi kuitenkin huutelemaan tällaisen ilmeisesti enempi kesäneuleeksi tarkoitetun mallin perään. Mallia teki mieli kokeilla. Kiinnosti nähdä, tuleeko kahdesta neulotusta pöytäliinasta todellakin pidettävä tunika. Mutta puuvillalle en syttynyt. Tuntuu, että miltei kaikki puuvillatekeleeni ovat jossain vaiheessa pitoa kulahtaneet muodottomiksi enkä usko, että tämä malli kaipaa valmiina enää yhtään enempää leveyttä. Lämminhän siitä tietysti tulee. Että tuskin mikään rantavaate. Ja allehan tuo vaatii toisen puseron. Menee muuten pornon puolelle koko vaate. Langan sävystä tykkään kovasti. En tiedä, onko se vihreä, sininen vaiko harmaa. Se on sellainen sumuinen päivä. Usvaa. Ja koska neulemalli taas on tuollaista höttöä ja hattaraa, ne saavat nyt sopia yhteen. Pussauskoppiin, sano. Toivon kovasti, että neuleesta tulee langan takia pidettävä.

Koska omat hommat seisovat edelleen, olen tutkiskellut toisten aikaan saannoksia ja haaveillut potilas sylissä. Lehtiä. Blogeja. Alla olevat kuvat napsin uusimmasta Maalaisunelmia-lehdestä. Sitä vaan miettii, että ihan oikeastikko sitä joku asuu noin. Että on tuollainen koti. Tuollaisesta kun aamulla heräisi, ei varmasti olisi aamuäreä. Kaikki sujuisi kuin elokuvissa. Voisiko kauneuden keskellä edes suuttua? Murjottaa? Näytellä ukkokullalle hapanta naamaa? Voikun saisi joskus ottaa siitä selvän.

17 kommenttia:

 1. usvaa putkeen! kyllä se siitä. ja niitä langakiertoja ja sellaisia, kuka niitä nyt huomaa ellei itse osoita? ja me ollaan fiksuja ettei sanota sulle vaikka huomattaiski, hih!

  ite kans välillä haaveilen noitten maalaisunelmia talojen parissa, mutta niissä on kuiten ehkä pikkasen liikaa sitä "idylliä". lasten kanssa nyt asua tommosten asetelmien lomassa, ehei, ei onnistuisi.

  VastaaPoista
 2. Tiedàtkòs mità: Eivàt lapsenlapsenlapsen...lapset sano sitten satojen vuosien jàlkeen, ettà tàmà on tehdastekoinen, sillà kàsintehdyn tuntee juuri mahdollisista virheita (mità ne nyt sitten ovatkaan?). Lehtien kodit on jàrjestettyjà koteja, sinun kotisi on teidàn nàkòisenne. Toivottavasti pikkuinen on paranemaan pàin.

  VastaaPoista
 3. Ihan uteliaisuus ja kiinnostus iski tuota mallia kohden. Mistä tuo malli on?

  Itsekkin pientä potilasta valvoessani jokin aika sitten selailin lehtiä yölampun valossa ja mietin kauniiden kuvien kohdalla että miksi en itse saa asua noin. Haaveilu on ihana harrastus..

  VastaaPoista
 4. Soile: Oikeassa olet lapsista. Ei tosiaan asetelmat onnistu. En ole myöskään varma, olisiko minusta tekemään niin valtavasti työtä,kuin mitä noiden upeiden vanhojen talojen kanssa ihmiset ovat joutuneet/saaneet tehdä. Se vaatisi yhteen hiileen puhaltamista aviopuolisoiden kesken, enkä rehellisyyden nimissä tiedä, minkälainen talounelma se tuolla minun siipallani oikein on.

  Lissu: Juu, tuota minäkin itselleni hoen. Onhan se melkoista luksusta saada kulkea käsintehdyissä vaatteissa nykyään ja sellaisissa on yleensä jokunen pikantti virhe. :)

  VastaaPoista
 5. Juliet Jones: Malli on Designers Knitting (ex-Vogue Knitting)-lehden uusimmasta numerosta eli spring/summer 2010 malli nro 21. Haaveilu on hyvä harrastus ja aika halvaksikkin se tulee.:)

  VastaaPoista
 6. Heips! Tulin vastavierailulle!
  Sinullahan on täällä kiva blogi...
  Mukavaa torstai iltaa!

  VastaaPoista
 7. Uuden Kuun Emilia: Heips vaan sinullekkin! Kiitokset kehuista ja mukavaa iltaa/viikonvaihdetta sinne Uuteen Kuuhun!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa usvaa tulossa, toivottavasti valmistuu joskus ja esittelet sitä meille muille! Minullakin on muuten tuo lehti, mutta en ole muistanut vasta kuin pikaisesti selailla... Mihinkä se on joutunut, pitää katsoa tarkemmin kun siellä noin kauniita juttuja näyttää olevan!

  VastaaPoista
 9. Siis miten niin pitsin neulomiseen eivät muka kuulu kadonnet silmukat, tippuneet langankierrot, ikut, parku ja hetkellinen hammasten kiristys? Ihan kuin minä ja Haruni eilen. Ihan normaalia se on. Minä koetan noukkia tippuneet, ja jos en voi, laitan ne hakaneulalla odottamaan parsimista. Enkä ikinä koskaan kuvaa blogiin niin että moinen näkyy. Mitäs se kenellekään kuuluu :D
  (Ja pidän käsillä jotain helppoa työtä, jotta joskus voisi rentoutua neulomalla.)

  VastaaPoista
 10. helena: Kaivele vaan esiin. Nämä kevät-kesä-katalogit eivät yleensä innosta meikäläistä, mutta tässä oli muistaakseni jotain muutakin kivaa. Ja IK:n uusi numerokin yllätti. Tiedä vaikka tässä kesäihmiseksi rupean.. :) Ja aion saada valmiiksi. Eri asia milloin.

  Mari: Voi kiitos taas perspektiivistä! En ole järin kokenut pitsinneuloja, mutten kyllä ihan noviisikaan. Aikaa edellisestä kuitenkin on, enkä muistanut yhtään, minkälaista tuskaa pitsinneulominen pahimmillaan voi olla. Sitten kun sujuu, niin sehän on todella addiktoivaa. Vaatisi sellaisia pitkiä rauhallisia neulomissessioita ilman keskeytyksen vaaraa, että alkaisi sujua.. Niin ja tuo hakaneulajuttu on hyvä. Laitanpa sen muistiin!

  VastaaPoista
 11. Kaunista pitsiä ja lanka on hirmuisen ihanan väristä!

  VastaaPoista
 12. Sinähän voit ottaa siitä valmiista neuleesta sellaisen usvaisen taidekuvan ja mitä nyt muutama pudonnut tai kadonnut langankierto haittaa tässä maailmankaikkeudessa. Toivottavsti tauti talttuu eli paranemisia.

  VastaaPoista
 13. Sini: Kiitos. Väri on minunkin mieleeni.

  AnniKainen: Jep. Sellaisia taide ja jazz -kuvia. Ja laitan tuon ekan pöytäliinan tunikan takapuolelle, niin ei tarvi itse katella. Jospa toisesta liinasta tulisi etukappaleen arvoinen. :) Ja kuopus on viety päiväkotiin eli on iskussa. Kun nyt pysyisi terveenä!

  VastaaPoista
 14. Näyttää sinulla olevan tulossa kaunista harmaaata. Arki ei ole aina huono juttu, laisinkaan.

  VastaaPoista
 15. WeirdRockStar: Toivottavasti tunika valmistuu, eikä jää viipyilemään käsityökoriin. Joo, tänään just nyt arki näyttää ihan ookoolta.

  VastaaPoista
 16. Lanka on ihanan usvaista ja tuo neuleen höttöisyys oikein korostaa sitä. Sopivat ihanasti yhteen. Ja minäkin olen miettinyt, täällä remontin keskellä asuessani, että ihanko oikeasti joskus voisi olla valmista ja epäillyt sitä, josko meillä ikinä näyttäisi silti siltä kuin sisustuslehdissä. Että asioilla on omat paikkansa ja katsot minne vaan, siellä on aina jotain kaunista. Ihanaahan se olisi, mutta olisin varmasti välillä kiukkuinen, kun pitäisi siivota niitä huomaamatta kertyviä ikäviä kasoja piiloon. Täällä remontin keskellä voi elää niin boheemisti, etteivät kasat tai kokonaiset huoneet täynnä kasoja häiritse juurikaan. Onnellista aikaa siis. :)

  VastaaPoista
 17. Miia: Hyvä näkökulma,kiitos. Eletään siis boheemisti! Teillä kyllä näyttää blogisi perusteella niitä kauniita paikkoja riittävän..:)

  VastaaPoista