17.5.2010

Tekee mieli ihmetellä


Jos ihminen pistelee maahan joka ikinen syksy pussitolkulla valkoisten tulppaanien sipuleita, luulisi, että on kohtuullista odottaa, että maasta nousisi - jos ei nyt kokonaista divisioonaa, niin ainakin jokunen valkoinen tulppaani kärsimättömänä odottelevan ihmisen iloksi. Jos sama ihminen on hoitanut kyseisiä kukkapenkkejä kohta kuusi kesää, eikä ole eläessään tuikannut maahan muun kuin valkoisten tulppaanien sipuleita, luulisi myös, että todennäköisyys sille, että keväällä piha lainehtisi valkoisten tulppaanien merenä, olisi edes jonkinlainen. Ne muutamat mustat tulppaanit, joita penkeistä löytyy, ovat tavaton poikkeus kyseisen ihmisen tulppaanivärikartassa. Tulppaanien yksikertaisesti kuuluu olla täysin valkoisia tai sitten niissä voi olla jokunen vieno säväys jostakusta toisesta väristä, mutta silloinkin tulppaanin pääasiallinen olomuoto on ennen kaikkea valkoinen. Lisäksi ihminen, joka tietysti on vielä varsin tuore puutarhurina, on antanut itsensä ymmärtää, että nykytulppaanit ovat siten sisäänrakennettuja, että ne kukkivat suorastaan pommin varmasti istutusta seuraavana keväänä. Sitä olisi suorastaan mahdoton estää. Sen sijaan paljon hankalampaa on saada tulppaani kukkimaan myös seuraavina vuosina. Tämän ongelman minimoimiseksi kyseinen ihminen on katsonut parhaaksi kärrätä pihaan joka syksy uuden lastillisen valkoisten tulppanien sipuleita. Rahaa säästämättä. Laadusta tinkimättä. Että olisi keväällä taas ihasteltavaa.

Ja arvatkaapa, minkä värisiä tulppaaneja ihmisen pihasta nousee? Keltaisia. Mieletön määrä keltaisia tulppaaneja. Ja yksi pinkki. Siinä pinkin vieressä on kaunis valkoinen tulppaani. Hän vaikuttaa kovin yksinäiseltä. Toivottavasti ne muut valkoiset ovat vain myöhässä. Muuten ihminen saattaa menettää järkensä.

19 kommenttia:

 1. Olipas ihana tuo pörisijäpostaus kommentteineen. Ja näistä tulppaaneista ja muista sipulikasveista. Minäkin niitä aikani tuikin maahan ja penkkiin. Sitten totesin, että meidän pihassa kasvaa mäntyjä, mäntyjä, mäntyjä, puolukoita ja mustikoita. Suopursut kuolivat toissa kesänä. Kukkapenkissä joku sitkeä krookus yrittää sinertää.

  VastaaPoista
 2. no voihan keltainen.

  olisihan se perin suotavaa että jos laittaa vain valkoisten tulppaanien sipuleita maahan, että niistä kasvaisi valkoisia tulppaaneja.

  mutta sininen lemmikki näyttäisi aika kivalta noitten keltaisten kanssa. (yritän piristää)

  VastaaPoista
 3. Pikkusisko: Juu meilläkin niitä mäntyjä. Ja multakin sen mukaista. Mutta kyllä mulla hyvin kasvaa kaikenlaista. Muutakin siis kuin mitä itse toivoisi. Ja jotkut semmoisetkin kasvaa, mitä oikein odottaa ja toivoo. Mutta tulppaanit on menny ihan kyllä poskelleen. Kiva, että sullakin kuitenkin se krookus.:)

  Soile:Eikö olisikin. Minen käsitä, miten nuo keltaiset voi noin kukoistaa. Niitä on tunkenu ilmoille nyt semmoiset kolme-neljä kevättä. Jonkun entisen asukkaan sipuleita. Intoutuneet kasvamaan meikäläisen "hellässä huomassa". Mutta ne valkoiset? Tykkääkö se myyräkin niistä? Söikö se ne? Kun ei muuta merkkiä myyristä ole, että jospa ne vielä nousisivat! Joo, sininen on kiva. Aattelin just, että se Ruotsin kansallispäiväkin lähestyy (6. kesäkuuta toim. huom.)

  VastaaPoista
 4. Mendelsohnin lain mukaan jàlkelàiset eivàt aina muistuta vanhempiaan! Onhan keltainen kuitenkin kesàn vàri. Jatka vain harjoituksia. Mitàhàn maasta pukkaisi, jos laittaisit vaikka keltaisen/punaisen/jne vàrisià sipuleita? Valkoisiako? Vàriopin mukaan kun yhdistàà kaikki vàrit, siità tulee valkoista.

  VastaaPoista
 5. Lissu: Onnistuisikohan minulta noin värikylläinen elämä? Taitaa rohkeuskin asettaa rajansa. :)

  VastaaPoista
 6. Juu, ei aina mene putkeen nämä istutushommat. Minäkin muistelen istutelleeni viime syksynä vain krookuksia sinne ja tänne: nyt maasta pukkaa krookusten lisäksi mahottomasti pikkunarsisseja, helmililjoja ja idänsinililjoja. Ja ne krookukset ovat vähemmistönä :/ Kukkapenkkiin istutin valkovioletteja ja violetteja tulppaaneja toissasyksynä. Näköjään sieltä kuitenkin pukkaa myös pari punaista ja yksi keltainenkin tulppaani...

  Ensi syksynä lisää harjoituksia...

  VastaaPoista
 7. Ehkä tuo väri onkin vain TUMMANVALKOINEN...?;-)

  VastaaPoista
 8. Marja: Pulmia vanhoista istutuksista siis myös siellä. Mulla nuo keltaiset nousevat kohdassa, jossa oli kukkapenkin tapainen, kun muutettiin tänne. Silloin keltaista ei näkynyt. Ovat riehaantuneet nyt myöhemmin. Ja ovat kyllä sitkeää sorttia. Tuota lajiketta kun saisi valkoisena!

  piilomaja: Sinäpä sen sanoit! HYVIN tummanvalkoinen!

  VastaaPoista
 9. Voi ei, toi kuulostaa niin tutulta! Ei omalla kohdalla, vaan mun äidin, sillä on aina niin tarkat värisuunnitelmat ja sit ne aina menee pieleen!
  Mä taas tykkään sekalaisesta ja villistä värimaailmasta puutarhassa joten sun tulppaanimaat on ihan mun mieleen.:)

  VastaaPoista
 10. Yllättävää! Tulppaaneja kuitenkin, minulla alkaa päätään nostaa pihassani sadattuhannet voikukat. Ne ovat taatusti keltaiset ja tulevat joka vuosi, kutsumatta. Vaikka kauniitahan nuo ovat! Älä siis sinäkään menetä malttiasi pihapuuhien vuoksi jatka vaan ihmettelyä.

  VastaaPoista
 11. No voi sun tulppaaneita. Toivottavasti ne valkoiset vielä rohkaisevat mielensä ja uskaltautuvat kukkimaan!

  Sain kirjapaketin eilen, kiitos oikein kovasti! Oli kyllä mieleinen, ihania kuvia kirjassa!

  VastaaPoista
 12. Voihan tulppaani olla myös vaaleanpunainen. Tai tummanvioletti. Mutta ei kyllä keltainen. Oletko puhunut niille järkeä?

  VastaaPoista
 13. Solveig: Sitä minä en ole vielä yrittänyt, mutta lupaan tehdä sen heti, kun tästä lähden. Hyvä huomio!

  VastaaPoista
 14. Ai muillekin käy näin? Lohduttavaa. Tänäkin vuonna nousi (keltaisia ja punaisia) tulpaaneja paikkoihin, johon en ollut edes istuttanut mitään. Ja ne kermanvaaleat on vielä tulematta... Jospa sipulitehtaalla on käynytkin virhe?

  VastaaPoista
 15. juuli: Täällä näyttää nyt valkoistakin nousevan, mutta nuo keltaiset keekoilevat tuossa pihan paraatipaikoilla edelleen varsin hyvinvoivina. Edes helle ei nujerra niitä. olen luullut, etteivät tulppaanit kuki kovin helposti vuosi toisensa perään ilman, ettei niitä sipuleja välillä nostele maasta ja kuivattele jne. Mutta nuo ne vaan porskuttaa. Sulla on varmaan samoja sissejä siellä. Toivoa kuitenkin on. Kirkkaan punainen ei enää noussut. Istutin sen päälle raparperin viime suvena. Siitäs sai.

  VastaaPoista
 16. Sitähän minäkin blogissani ihmettelin, että keltaista tulppaania vaan pukkaa penkistä ylös, vaikka varmasti on aikoinaan punaisia enemmän piiloon laitettu. Muuttuukohan se väri siellä mullassa ollessaan?

  VastaaPoista
 17. Pirena: Minen tiiä. Mitenhän vanhoja lienevät nuo minunkin keltaiset sipulit.. Luulisi, että niistä olisi paras potku jo hiipunut, mutta niitä nousee minun kiusakseni joka vuosi. Tuntu, että yltyvät vaan. Ovatkohan keltaiset sipulit jotenkin elinvoimaisempia?

  VastaaPoista
 18. Mystisiä ovat tulppaanien tiet.

  VastaaPoista
 19. Jutta: Sanoppa muuta. Mystisiä totisesti.

  VastaaPoista