24.4.2010

Balladi vipeltäjäin surmasta

Heräsi emäntä aamulla varhain
aatteli, nyt olis hetki kait parhain
kiiruhtaa pihalle sahaamaan oksaa
keräämään kaikkea talvista roskaa.

Kuopsutti multaa, mittaili tilusta,
kevät ja ilo lämmitti sisusta
aatteli kastella kohmeista multaa
jos nousis pikemmin vihreää kultaa
kasvia kaunista hoivattavaksi
tuoksua huumaavaa nuuhkittavaksi.

Nappasi mukaan kannunsa peltisen
suunnisti hanalle, mut ennen täyttöä sen
kurkisti kannuun, jo kylmäsi mieltä
monta vainajaa lepäsi siellä
osaksi syötyinä, päitänsä vailla
hiirten suku tuonelan mailla.

Loppui kuopsutus, roskan keru
tilalla synkeä kannun pesu
palasi sisälle, riiputti päätä
puutarhahommat sai hetkeksi jäädä
mielessään syytti naapurin kattia
se piilon saa uuden saaliilleen hankkia!

15 kommenttia:

 1. Löysit sitten kissan talviruokavaraston...

  meillä oli kerran sellainen laakea vati johon katonharjalta ryöppyävä vesi rankkasateella satoi. mutta sitten sieltä alkoi löytyä liian usein selkää uivia myyriä, joten vati vaihtui betoniseen rapaperilehteen.

  pitäisi varmaan itsekin katella noita lumen alta paljastuneita tiluksia. fasaani siellä jo aamulla ruopsutti ja kakki. itse voisi tyytyä pelkkään ruopsutteluun.

  VastaaPoista
 2. Varsin traaginen tapahtuma, mutta herätti täällä siitä huolimatta hilpeyttä :-D

  VastaaPoista
 3. Voi jestas, ettà runon alkupuoli antoi odotella vaikka mità, mutta ei kuolleita hiirià!!! Huomenna paremmalla onnella. Ehtii kannukin tuulettua.

  VastaaPoista
 4. Mulla ois kyllä kannu tippunu näpeistä jos tuommosen näyn oisin kohdannu. Enkä ois ihan heti siihen koskenu. Eläviä hiiriä vistompia on vaan kuolleet hiiret...ja käärmeet.

  VastaaPoista
 5. Kissoilla on noita epämiellyttäviäkin tapoja. Ystäväperheen kissa kantoi kesäisin vanhimmalle lapselle lahjaksi hiiren ja myyrän raatoja. Nämä lahjat vietiin aina ja ainoastaan sille esikoiselle, mikäli kissa siis onnistui aikeissaan ilman vanhempien puuttumista asiaan. Aika hassua, mutta tosi ällöäkin. Kerran heillä lapsenvahtina ollessa jouduin lattian pesuun, kun kyseinen katti oksensi hiirenraadon lapsen sängyn alle...yyh.

  VastaaPoista
 6. Soile: Jep, semmoinen löytyi. Kovasti vastenmielinen juttu. Meillä taisivat fasaanitkin joutua surman suuhun, kun ei ole edellisen talven jälkeen näkynyt. Käyhän tarkistamassa piha. Siellon tapahtunut reissusi aikana ihmeitä!

  Ellimelli: Voin tunnustaa, ettei juuri naurattanut. Vakavaksi venähti naama. Surku hiirten puolesta ja surkea oli kastelukannua puhdistella pohjaan kiinni mädänneistä hiiren osasista. Nyt tietysti voi jo vapautuneemmin siunailla.:)

  Lissu: Nyt saa kannu tuultua ihan rauhassa!

  Amelie: Kyllä ne olivat kuolleita. Yksi tuoreempi tapaus ilman päätä ja loput olivat sellaisessa tilassa, etten katsonut tarpeelliseksi tutkia tarkemmin.. Joo ei ollut kiva.

  Tess: On kuulemma kissalle sitä parasta ravintoa. Jemmanneeko sitten sen takia pahan päivän varalle..:) Edesmennyt kissamme toi saaliiksi sammakoita. Halusi vissiin kantaa kortensa perheen ruokahuoltoon.

  VastaaPoista
 7. Kiva puutarharuno.

  Hiiret ovat kissan parasta ravintoa, sanoi eläinlääkäri kerran. Ja seuraavaksi parasta olisi purkitettu hiiri, jos sellaista olisi...

  VastaaPoista
 8. Neili: Mitenkähän olisi kastelukannutettu hiiri? :D

  VastaaPoista
 9. OI, aivan oikea balladi - eikös ne ole usein "karmeita tarinoita", tyyliin, "jos täytätte mun lasini niin tahdon kertoa/ surullisen tarinan mä vailla vertoa" :D Hieno, hieno ja niin keväinen. Ja tuollasita ei joka tyttö osa kirjoittaa - hatunnostoni!

  VastaaPoista
 10. Ihana runo vaikkakin surullinen tapahtuma:D

  VastaaPoista
 11. Mari: Juu, mulla tuli mieleen jutut tyyliin "Elinan surma". Ne on malliltaan (kait) runomuotoisia. Siitä se sitten lähti. :)

  Pihla: Kiitos!

  VastaaPoista
 12. Hienosti rimmaa hiiren surma-laulu.

  Vaikka näky kannussa tuskin oli mieltä ylentävä, niin tokihan tässäkin asiassa on se hyvä puoli, että eivät ainakaan ne myyrät ja hiiret ole juhlimassa sinun kukkasipuleillasi!

  Kevätkutina ulkotöihin alkoi tänä viikonloppuna oikein kunnolla, kiitos ihanan ilman.

  VastaaPoista
 13. Merruli: No juu, se on hyvä puoli - todella! Eikä muuten ole myyrän tekosia vielä näkynyt!

  VastaaPoista