30.11.2009

Sukkamaratoonarin paluu (osa 5)

Marraskuu painuu kohti iltaa, kun sukkamaratoonari vilkaisee kelloaan. Hän ei näytä harmiaan, vaikka aikaa tähän projektiin on kulunut aivan liikaa. Minkäs teet? Kaikenlaista reitin varrelta huutelijaa, radalta pois ottajaa ja jarrumiestä on riittänyt pilvin pimein. Niin kuin nyt se vauva, jota ei tietenkään voi moittia. Sitten on se punanuttuinen, pitkäpartainen kaveri, jonka hommissa meni useampi iltapuhde ja ehkä vähän öitäkin. Se Wallanderin Kurt, kuulemma Ruotsin paras poliisi, vähän kyllä säälittää. Se on vonkaillut noviisia matkaansa jo useamman illan, mutta ainakin tähän asti on sukkamaratoonari jatkanut vain tylysti matkaansa.

Reissu on kieltämättä venähtänyt. On aloitettu, purettu ja taas aloitettu. On innostuttu ja petytty. On menty maitohapoille, kuukahdettu tien poskeen ja maattu ensiaputeltassa. On heitetty kutimet hiiteen ja sitten myöhemmin kiukun jo vähän laannuttua käyty niitä sitten sieltä hiljokseen keräilemästä. Ja vaikka innokkaimmat kisaturistit lienevätkin jo pakanneet kamppeensa kaiken toivonsa heittäneenä, sukkamaratoonari ei ole luovuttanut. Sieltä hän tulee, hirvittävän hitaalla vaudilla, kasvoilla kammottava irvistys ja kaksi sormeaan teloneena. Sumuun kietoutuneena hän kaartaa viimeiseen nousuunsa. Järjen valo on sammunut kuin marraskuinen päivä, mutta kädet käyvät vielä. Maratoonari hakee viimeisiä voimiaan hokemalla mielessään kaikkia muistamiaan talvisodan taistelupaikkoja. Tuleen ei saa jäädä makaamaan eikä miestä jätetä. Tai jos jätetäänkin, niin naista ei ainakaan. Ei missään tapauksessa. Ovatko valkotakkiset valmiina? Paarit valmiiksi maaliviivalle! Sillä joku tässä nyt kaatuu; marraskuu, maratoonari tai molemmat.

13 kommenttia:

 1. Voi sinä ihana :) Valo koittaa, usko vain, naista ei jätetä. Huomenna on joulukuu, sieltä se tulee!!!
  Mahtava teksti taas!!!!! (ihan pakko turvautua huutomerkkeihin).

  VastaaPoista
 2. Luja on luottamus, kyllä ne sieltä valmistuu. Muutenhan nuo kuulostavat minusta ihan normaaleilta sukankutojan tuntemuksilta...

  VastaaPoista
 3. Maaliviivalla odotellaan kärsivällisesti kuppi kuumaa mustikkamehua käpälässä. Lippuakin luvataan heiluttaa ja nenä niistää.

  VastaaPoista
 4. Kalkkiviivoilla ilmeisesti ollaan? Tsemppiä!

  VastaaPoista
 5. Eespäin, eespäin, sanos mummo lumessa ja havuja perkele, sanos nykynen poliitikko, eli sisua huuleen ja menoks!

  VastaaPoista
 6. Tsemppiä viimeisille metreille! Lopussa kiitos seisoo vai mites se nyt menikään...

  VastaaPoista
 7. Mummo tuolla jo hangessa menikin ja laitetaas vielä laulaen jotta eespäin eespäin tiellä taistojen..

  VastaaPoista
 8. Loppumetreillä? Mahtavaa. Voin kokemuksesta kertoa, että kun on muutama maratooni takana, niin Wallander ja sukka menee yhtä kyytiä.

  VastaaPoista
 9. Hitsi, teet sen ihan talvisodan hengessä!

  VastaaPoista
 10. -sanna-: Älä kuule ystävä hyvä pelottele yhtään. Jos tämä on normaalia sukankudontaa, kovin monia en aio näiden jälkeen tehdä. Kiitos tsempistä silti. :)

  himalainen: Joulukuu !! Ulkona kyllä sataa vettä. Jospa kuun vaihtuminen toisi lunta ja pakkasta! Ja tosiaan sitä valoa. Sitä kaipaan!

  Soile: Ihanaa! Soppaa ja nenänniistäjä odottamassa tässä kelissä? Yritänpä pitää kiirettä, ettet ihan kastu.

  Mammutti: Sisua ja havuja! Niillä mennään!

  Tytti ja Pirjo-Riitta ja Tess: Kiitos! Kalkkiviivoilla! Tuuma mallineulosta ja kärki. Ja siinä olisi mokoma! Ja lopussa, Tess, seisoo ainakin järki. Toivottavasti myös jonkinlainen kiitos. .)

  AnniKainen: Kiitos vinkistä! Jos talvisodan taistelupaikat loppuvat kesken, vetäisen pari työväenlaulua sorron ikeestä. Mullon KOM-teatterin biisejä levyllä, ei oikein yöllä vaan taida viitsiä soitella. Auttaiskohan hiljaa hyräily?

  kaisa: Voi että kun pääsisin tuollaiseen maratoonikuntoon! Vai jokohan tuo on sitä ylikuntoa?

  Pikkusisko: Kyllä kyllä! Jostakinhan se tsemppi on kaivettava! :)

  VastaaPoista
 11. Ihana juttu taas, nautinto lukea tekstiäsi!

  VastaaPoista
 12. eilen tänään huomenna: Kiitos kauniista sanoistasi. Aamu näyttää heti paremmalta :)

  VastaaPoista