6.11.2009

Sanokaa mitä sanotte (osa 4)

mutta kyllä se sukalta näyttää. Erehdyttävästi. On varsi ja varressa suu, josta jalka mahtuu pujahtamaan sisälle. On kantapää ja sitten se, mihin sukka loppuu. Ei liian löysä, ei liian tiukka. Sopiva. Maratoonari alkaa olla aika varma siitä, että hän on neulonut sukan. Ajatella.


Hätäisimmät siellä päässä varmaan jo luulivat, että maratoonilla on taas tikuteltu harhaan. Sortunut hämärän hyssyyn koko noviisi. Aloittanut glögikauden, pikkujoulut ja lähtenyt tonttujen matkaan. Ehei veikkoset. Vauhti on vain ollut niin hidasta. Maratoonari kellotti puolimatkan krouvissa ajakseen aika lailla tasan kuusitoista vuorokautta. Käsiajanotolla. Se on reilu pari viikkoa yhdelle sukalle. Harhaan astumisineen päivineen. Ei sillä maailman tilastokärkeä hätyytellä, mutta kriittisimpien on hyvä muistaa, että henkilökohtainen sukanneulomisennätys tässä lyödään joka tapauksessa, mikäli vain maaliin päästään. Ensimmäiselle sukalle tuli vartta sen verran pitkälti, ettei siihen voi tosin vielä varmasti luottaa. Maratoonariltamme saattaa lanka loppua harmillisesti viime senteille vähän niin kuin eräältä Räikkösen pojalta joskus menovesi. Ja se olisi suorastaan viheliäistä.

Langasta puheen ollen näyttää siltä, ettei yhteistyöstä nyt työn alla olevan Regia Hand-dye Effectin kanssa tule kovin pitkäikäistä. Tätä Regiaa on ihan kiva tikutella sileää suoraa, mutta sellaiset silmukoiden ylinostot, mitä tämän sukan kalanruotokuviossa on saanut harrastaa, pukkaavat olemaan turhan työläitä. Langassa kulkee kaksi säiettä. Toinen villaa (70 %) ja ohuempi musta ilmeisesti sitten tekokuituja. Eivät meinaa tulla aina yhtäaikaa puikolle. Mitä lie riitaa. Vaikka kuinka olet muka tarkkana, valmiissa neulepinnassa erottuu - ainakin noviisilla - nyppylää ja näppylää, joka tarkemmassa syynissä osoittautuu puikoilta unohtuneeksi säikeeksi tai sen osaseksi. Varsinaisesti noviisia kuitenkin ärsyttää kerä. Lanka on niin löyhästi kerällä, että neulottaessa sitä humpsahtaa kerältä lattialle tai syliin melkoisia kasoja ja nöttösiä. Niitä on sitten kiva selvitellä. Solmuunhan ne menevät. Ja sukkapuikkojakin voisi ihmetellä. Näyttää vahvasti siltä, että kaikissa tähän projektiin tähän asti käytetyissä kolmessa sukkapuikkosetissä yksi puikko on ollut enemmän tai vähemmän kiero. Noviisi rupeaa kohta luulemaan, että niin kuuluu olla.


Sukan valmistumisen jälkeen olo on ollut lähinnä hämmentynyt. Se, mitä on pelätty ja vältelty, ei ollutkaan vaikeata. Oikeastaan mistään kotoisin. Kantapää, josta on nähty miltei painajaisia, osoittautui kaikinpuolin pettymykseksi. Helppo. Se oli joutuisampi neuloa kuin sukan loputon varsi. Jos ihmisillä tai edes maratoonarilla olisi useampi kantapää tikkusääriensä tilalla, olisi sukkapari todennäköisesti valmis. Se noviisia hivenen kiusaa, ettei hän nyt yhden kantapään neulottuaan voi vielä täysin rinnoin osallistua keskusteluun "suosikkikantapäästä". Niin juntti hänkään ei ole, etteikö tietäisi niitä nimeltä. On se tiimalasi. Ja sitten se ranskalainen. Ja jokunen muukin vielä. Mutta sen verran juntti kuitenkin, ettei ymmärrä, minkälainen kantapää oikein tuli tehtyä.


Kannustusjoukoissa voidaan ruveta varovasti puhaltelemaan pölyjä levysoittimesta. Tiedä vaikka tässä kohta saisi täräyttää ilmoille komeasti Maamme-laulun ja Porilaisten marssin. Silmukat toiseen sukkaan on nimittäin jo luotu ja maratoonari jatkaa yksinäistä taivaltaan pimenevässä marraskuun illassa. Ahnehtii senttejä siihen malliin, ettei vaan menisi maitohapoille.

EDIT. : Keskustelu aiheesta miehen kanssa.
Mies: Onko tuo nyt se sukka?
Vaimo: On. Mulla ei ehkä riitä lanka toiseen.
Mies: Etkö voi aloittaa sitä toista kärjestä? Silloin jäisi varsi ehkä vaan vähän toista lyhyemmäksi.
Vaimo: Eeh... Eikö siitä tulisi erilainen?
Mies: Tietysti tulisi. Mutta eikö se ole erilainen myös silloin, jos siinä ei ole kärkeä?

24 kommenttia:

 1. Tätä sukkatarinaa on aivan mahtavaa lukea:D

  Tsemppiä jatkoon, tää eka näyttää ainakin oikein hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Sanon, että näyttää ja hyvältä näyttääkin! Laadukas sukka! Olet sä sitkeä sissi. Nyt muistat huolehtia nestetankkauksesta toisen sukan kanssa. Ilo lukea näitä sun tarinoita! :)

  VastaaPoista
 3. Porilaisten marssia tässä voi jo alkaa muistella. Kyllähän sinä toisen sukan tekaiset jo kymmenessä päivässä, kun menee rutiinilla! Hyvän näköinen ainakin tuo eka, ihan istuva. ;o)

  Meillä HäjyFlikka neuloi viime vuonna koulussa yhden sukan ja kesällä kotona toisen, ikävä kyllä parittomia kumpikin (vähänkös ärsyttää, mutta tyttöä ei tunnu kiinnostavan).

  VastaaPoista
 4. Upea sukka! Siitä vaan toisen kimppuun surutta!

  VastaaPoista
 5. Hienoa! Ja ihan on tolkun sukka tullut. Onkos sulla vaakaa? Sinähän voit punnita tuon sukan sekä loppukerän ja kipaista kaupasta lisää jos tarve vaatii. Minä teen muuten aina kahta sukkaa yhtäaikaa, valmistuvat muka varmemmin ja ainakin tulevat samankokoisiksi.

  VastaaPoista
 6. helmisade: Kiitos!

  satu: Hyvä kun muistutit nesteytyksestä. Kiitos!

  Pirjo-Riitta: Olisko siellä HäjylläFlikalla mennyt jokin tankkaus- tai herkistelypuolella äitiinsä? Jospa ne sukat ovat niinkuin mulla se yksi miehen lapanen. Pidetään tallessa ja toivotaan, että se joskus vielä sikiäisi. Niin ja kiitos tsempistä!

  Hepsi: Surutta mennään. Toivottavasti kiitos ja ilo vielä lopussakin. :)

  VastaaPoista
 7. AnniKainen: Sinä se olet valtavan viisas! Kiitos! Ei vaan kyllä tee mieli lisää tuota lankaa... Ja tiedätkös mitä? Kehuin miehellenikin, että olet jorannut Kauko Röyhkän kanssa. Tiesi jo, että tykkään Kaukosta. Röyhkä oli ollut kuulemma eilen illalla telkussa ja tanssinut - taas - jonkun "toisen" naisen kanssa. Oli ottanut mulle nauhalle, että voin oikein kärvistellä vihreänä kateudesta. Eikä muuten ole vaakaa.

  VastaaPoista
 8. Ihan paras toi miehen kommentti! :D Ja ei sukkien neulominen oo vaikeeta. :)

  VastaaPoista
 9. Tui: Ei ole vaikeata, ei. Mutta hidasta ja vähän pelottavaa. :D

  VastaaPoista
 10. Hieno sukka! Ja tätä maratoonia on ollut mukava seurata, hauskasti kirjoitat.

  Miehen logiikka on kyllä pistämätöntä :)

  VastaaPoista
 11. MinnaK: Kiitos. Toivotaan maratoonille onnellista loppua :)

  VastaaPoista
 12. Näpsä jalanlämmitin sulla! Tiukka nesteytystahti vain ja toinen sukka hyvään vauhtiin. Mutta muista ettei hapoille saa mennä ettei lipsahda ylisuoritukseen.

  VastaaPoista
 13. Hieno suoritus! Kantapää on siis ihan "ylimainostettu" juttu?

  VastaaPoista
 14. WeirdRockStar: Kiitos! Yritellään vältellä happoja ja muita murheita. Toivottavasti influenssakin pysyy kaukana.

  Pikkusisko: Kyllä ainakin tämä kantapää. Minkäköhänlaisia ne muut kantapäät ovat? Tämä valmistui suitsait, kun vaan uskalsi aloittaa.

  VastaaPoista
 15. Kaunis sukka! Kyllä se toinenkin vielä syntyy, nyt ei pidä antaa periksi!

  VastaaPoista
 16. Ja nyt jäädään odottamaan ilmeneekö toisen sukan syndroomaa tai että tuleeko toisesta sukasta samankokoinen (minun henkilökohtainen ongelmani että ei tule) tai että...
  Jännitysnäytelmä senkun jatkuu.

  VastaaPoista
 17. ColibriDreams: Samaa mieltä! Tuleen ei saa jäädä makaamaan, kyllä siitä on toinenkin väännettävä!

  -sanna-: Mitähäh? Onko sellainenkin tauti liikkeellä? Alkaa olla tämä loppuvuosi turhan jänskää, kun saa pelätä pöpöjä ja vielä jos joku sukkasyndrooma iskee. Ei kukaan tällaisesta puhunut.. Kohta ei uskalla enää neuloa kuin päivän valossa!

  VastaaPoista
 18. Varsinainen filosofi sun miehesi;-)

  VastaaPoista
 19. Violet: Kyllä. Hänelläkin on hetkensä. :)

  VastaaPoista
 20. Pääsit livahtamaan puolivälikrouviin ihan huomaamattani. Ehkä se o tämä harmaus ympärilläni syyllinen. Jännityksellä seuraamme jatkoa...

  VastaaPoista
 21. Mammutti: Jännityksellä täälläkin.. :)

  VastaaPoista
 22. Siis nyt on jo puolimatka yitetty ja toinen sukka hyvää vauhtia tulosssa? Muista se diisseli, joka ei hyydy, vaan puskee hamaan loppuun saakka, ja jaksaa sen jälkeen jatkaa... ehkä tosin hiukan armeliaamman langan kanssa sitä seuraavaa sukkaparia?

  VastaaPoista
 23. Jippii, olin varma, että onnistut tässä ja hyvältä näyttää. Onhan sulla vaikka miten hienoja neuleita jo valmiina. Toisaalta ymmärrän, itselleni sukat ei ole kummonen juttu, mutta valmiiksi saatu sopiva villapaita olisi jo jonkin sortin ihme.

  VastaaPoista
 24. Mari: Kyllä, ehdottomasti eri lanka!

  Merruli: Meillä on siis vähän päinvastoin nämä jutut? Ja kiitos kehuista. Täällähän vallan punastutaan..:)

  VastaaPoista