2.11.2009

Marraskuussa

olo on kuin sadussa, vaikka joskus tuntuu, että tästä maailmasta kaikki taika on kuollut. Se on Hannu ja Kerttu. Iso Paha Susi. Ja kaikki satukirjojen noita-akat, ilkeät äitipuolet. Yhteensä. Marraskuussa ei tee mieli juosta metsään, koska ei tiedä, mikä siellä odottaa. Sinne usvaan ja sumuun, joka katoaa, kun sen sisälle astuu. Marraskuu sataa kasvoille kosteana, kylmänä. Se piiskaa, puhaltaa ja sammuttaa kaikki valot. Se ei armahda. Jos lapsi uskoo keijukaisiin, peikkoihin ja joulupukkiin, minä uskon marraskuuhun. Se tulee aina, se ei petä.


Sitä ilman ei osaa olla. Ei koskaan kuuma juoma tunnu niin hyvälle kuin marraskuussa. Ei ikinä villa niin lämpimälle. Ei sohva, viltti ei kirja. Ei koskaan ole niin ihana keittää tulista keittoa, ei hauduttaa pataa tuntitolkulla. Ilman marraskuuta ei tule joulua, ei valoa, ei juhlaa.


Marraskuussa ihmisellä pitäisi olla kellari. Täynnä hilloja, mehuja, pikkelsejä. Ei tarvitsisi mennä minnekkään. Polttelisi vain kynttilöitä, lämmittelisi. Pötköttelisi masu sylissä, varpaat villatöppösissä. Eikä välittäisi, vaikka maailma tuntuu vaeltavan kohti Mordoria. Vääjäämättä. Antaisi talven kulkea pihalla, puutarhassa, metsässä. Kietoa talot, kadut ja maisemat hiljalleen harmaan vaippansa alle. Kadota sumuun. Ihminen vaihtaisi vain asentoa, kääntäisi kylkeä tai kirjan sivua. Katsoisi toisen elokuvan, loisi silmukat puikoille, paistaisi piparit. Antaisi satuhahmojen ja romaanisankarittarien kolkutella ovien ja ikkunoiden takana ja keittäisi vielä toisen kupillisen. Eikä pelottaisi yhtään.

26 kommenttia:

 1. Voi mikä kirjoitus, iki-ihana aivan mieletön, en osaa edes sanoa. Luen uudestaan. Justiinsa tämä sama tunne nyt. Kaikki nuo, en osaa edes eritellä. Kerroit sen mitä en ymmärtänyt. Kiitos Outi :) Luulen, että käyn tänään tätä vielä moneen kertaan tunnelmoimassa, samoin kuvia.

  VastaaPoista
 2. Ihan kuin Huovisen Hamsteri, minun etiàinen! Hyvàà marraskuuta.

  VastaaPoista
 3. Niin... Sä osasit aika kauniisti sanoa sen, että marraskuu on pyllystä :)

  VastaaPoista
 4. himalainen: Kiitos. :) On niin pimeää, harmaata. Se vaan tuntuu tältä, viheliäinen marraskuu. Vaikka tykkään harmaasta, ruskeasta. Mutta se ainainen vilu ja tunne, että pitää raahata itseään paikasta toiseen. Kun vain voisi olla.

  Lissu: Ajattelinkin sinua. Että siellä se on pesässään marjoineen ja sienineen. Lyö kengällä niitä lutikoita ja skorpioneja. :D

  Nasti: Just niin. Ihan suoraan hanurista. :)

  VastaaPoista
 5. Ihana kirjoitus. Nyt saa siis olla vaan maha sylissä ja juoda kuumaa. Nyt on sentään jotain mitä odottaa..joulu. Mutta mites Tammikuussa...se on minusta vielä enämpi pyllystä...joulut takana ja kesään vielä liian pitkä matka...voivoi :(.

  Hienoja kuvia sinulla muuten :)
  Tinde

  VastaaPoista
 6. Pibu ja Tinde: Voi olla, että olen hätäinen, mutta minulle alkaa kevät tammikuun eka päivä. Se on perua isältäni, joka lienee hakenut myös jonkinlaista nostetta sydäntalveen. Pitkähän se keväästä näin tulee, mutta se on niin kiva vuodenaika :D

  VastaaPoista
 7. Hihii! Taidan olla outo, kun nautin tästä kuusta, nautin melkein siitä, että voi sanoa silleen kipakasti pisteliäästi 'perse' kun mättää, kun on synkkää. Nautin siitä kun voi olla myttyinen hyvällä omalla tunnolla, selittää sen sillä, että on marraskuu, ei tarvitse yrittää mitään. Ja ihan salaa voi olla iloinen siitä, että joulu sieltä jostain hiipii... vaikkei mitään sen eteen tekiskään. Kannoin tänään halkoja pinoon, voi että teki hyvää. Sanoin pari kertaa kipakkoja sanoja ;-)

  VastaaPoista
 8. Miten se biisi nyt menikään... "Ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun, kaipuun kaljakori kilisee. Sua kaipaan, ikävistä ikävin, marraskuu."
  Minusta marraskuu on juuri tuota mitä kuvailit niin äärettömän hyvin, metsään ei uskalla mennä. Siniharmaa äänettömyys, kuin hieman uhkaa ilmassa... Ehkä tämä marraskuu on sellainen pysähtymisen hetki, ennenkuin PimpeliPom *säihkettä* ja *välkettä" alkaa nykymaailman karnevaalimainen jousuhössäys.

  Kirjoitti TuijaM (ei taas huoli mua nimellä..)

  VastaaPoista
 9. himalainen: Oikeaa puhetta. Kyllä tämä kaameaa on, mutta joku ilohan se on tästäkin otettava. Koko kuun voisi pyhittää synkistelylle ja ärräpäille. Siitä saisi sitten kyllikseen ja olisi marraskuun mentyä kevyempi olo.

  TuijaM: Mikähän se mättää, ettei tämäm blogi ala sinua ollenkaan. Onneksi olet sisukas. Ajattelin samaa biisiä tänään. Itse asiassa sitä kohtaa "ei täällä liekit uhkaa, täällä pikkuhiljaa pohjaan poltetaan".

  VastaaPoista
 10. Tuohon loppuun kuuluis Amen. Niin totta haastelet, Huokaus (raskas sellainen).

  VastaaPoista
 11. Mieluiten nukkuisin marraskuussa talviunta. Mutta jos marraskuussakin/kuustakin saat tuollaista tekstiä aikaiseksi, niin yritän sinnitellä hereillä.

  VastaaPoista
 12. AnniKainen: Koitetaan jaksaa, nythän on jo toinen päivä :D

  Pikkusisko: Ihana olisi nukkua. Suorastaan pesiä koko kuukausi. Näillä raukoilla rajoilla pitäisi saada marraskuu lomakuukaudeksi, että ihmiset saisivat nukkua talviunta ja pesiä edes pikkuisen. Olisipa se ihanaa. Koko porukalla peittojen alla ja lukea vaikka sitä Hannua ja Kerttua.

  VastaaPoista
 13. Joku on sanonut, että huhtikuu on kuukausista julmin, mutta luulenpa, että se on marraskuu... johon tuo lohtua joulun odotus..

  VastaaPoista
 14. Ninnu: Olen miettinyt tuota huhtikuuta, että mistähän tuo sanonta johtuu. Se on minullekkin tuttu. Perusteluja otetaan vastaan.

  VastaaPoista
 15. ihana, ihananin oodi marraskuulle. Se on synnyinkuuni joten olen siihen kiintynyt, ja monet seikat mitä ihmiset siinä yleensä inhoavat ovat minusta aika kivoja. Sade (varsinkin kaupungissa kun valot hohtavat), kylmyys (talvivaatteet kellarista!), pimeys (kynttilöitä ja sitä käpertymistä mitä niin kauniisti viimeisessä kappaleessa kuvasit).

  Harmi vain että nykymaailma vaatii tasaista aktiivisuutta ja pirteyttä marraskuussakin, jolloin luonnonkierron mukaan pitäisi valmistautua talveeen ja toipua kiihkeästä kesästä ja sadonkorjuukaudesta.

  VastaaPoista
 16. Rinna Pitsiunelma: Luulenpa, että olet oikeassa. Marraskuu ei ole sen itsensä vika. Se on tämä nykyaika. Monet marraskuuhun kuuluvat piirteet ovat kestämättömiä aamuloskassa matkalla töihin, kouluun etc. Pimeys vie työlliseltä voimat. Luonto on suunnitellut sen ihan toisenlaiseen tarpeeseen, lepoon. Josta emme voi siis nauttia. Hyvää synttäriä!

  VastaaPoista
 17. Täällä oli taas kauniita kirjoituksia lyhythihaisella pökkövillapaidalla höystettynä. En ole kyennyt aikoihin seuraamaan kenenkään blogia, yllättäviä ja vakavia käänteitä tapahtunut terveys- rintamalla ( sillä referenssillä että tämä jylläävä influenssavirus on niistä kepein ) mutta nyt tänään jalkautuneena halusin ensimmäisenä löytää tänne katsomaan mitä parhautta tunnelmaa ihminen saattaa omata.

  VastaaPoista
 18. siis pöLLövillapaidalla höystettynä.

  VastaaPoista
 19. WeirdRockStar: Mukava kuulla sinusta. Olenkin miettinyt, onko tietsikkasi rikki, mutta harmillista kyllä, se ei ole. Vaan terveys. Toivon parempia vointeja, toipumista, tilanteen helpottumista. Jospa sinusta sitten taas kuullaan!

  VastaaPoista
 20. Yo. En ole katoamassa minnekään, mutta täytyy ottaa tämä palaaminen ihmisten pariin asteittain kunhan kuume nyt ensin laskisi. Ja naapurirapun asukkaan poikakin osoittautui avuliaaksi datanomiksi.

  VastaaPoista
 21. Aivan mahtava , teksti ja kuvat! Olen ihan fiiliksissä, minä marraskuun ystävä! Kiitos! :)

  VastaaPoista
 22. WeirdRockStar: Parane rauhassa. Myö ootellaan. :)

  Satu: Minkäköhänlainen shokki se oli tulla sieltä Venezuelan ihanista väreistä tänne marraskuun ankeuteen? Kommenttisi perusteella olet selvinnyt hyvin, jos sellaista edes oli. :)

  VastaaPoista
 23. Voi vitsi, MINÄ olen ollut vain unissain Venezuelassa...kunpa olisinkin päässyt ihan oikeasti sinne, kuten toinen Satu... :)

  VastaaPoista
 24. Satu: Hahhahhaa! Sotkin sut Satu P:hen! Anteeksi, ei ollut tarkoitus kiusata näin vakavalla asialla! Ajattelinkin, että mitä fiilistelyä marraskuussa voi olla auringonpaisteesta tulleelle.. Mutta sinä raasu olet ollut täällä pimeässä kuten minäkin. No nyt ymmärrän kommentin! :D

  VastaaPoista
 25. Niin marraskuuta. Sinulla se on sana hallussasi, nautittavaa tekstiä kirjoitat. :)

  VastaaPoista
 26. Nappisydän: Kiitokset sinulle. Ja hyvää marraskuuta. :)

  VastaaPoista