27.11.2009

Ei mitään asiaa

Täällä podetaan jalkaa, flunssaa ja marraskuuta, joka onneksi kohta on ohi. Olen joutunut lisäksi nielemään aika tavalla pettymyksen karvasta kalkkia, eikä sen jälkimakuakaan voi juuri kehua. Mitään ei ole siis touhuttu. Sellaista, mistä täällä haluaisi jotakin sanoa. Tai jos onkin, niin se on sitten sitä hyshys-osastoa. Tiedättehän, ne tontut ja muut.


Oikeastaan tulin vain ilmoittautumaan. Jotta postaukseen tulisi edes jotain järjellistä, ajattelin jakaa piparireseptini. Se on Kotiliedestä (se lehti) napattu ja ihan ehtaa vintagea. Ohjeen lehteen lähettänyt rouva kertoi leiponeensa ohjeella piparinsa jo 1940-luvulta lähtien. Minä olen lisännyt ohjeeseen yhtä sun toista tilanteen ja tunnelman mukaan. Yleensä appelsiinin kuorta tai konjakkia. Tällä kertaa tein sellaisenaan. Sen verran on tämä jatkuva sade ja kitkerä meininki minua lannistanut.

6,5 dl siirappia
1/2 tl hienonnettua neilikkaa
2 tl kardemummaa
2 tl kanelia
1 rkl pomeranssinkuorta
Kiehauta siirappi ja mausteet kattilassa.
Lisää 2 dl fariinisokeria.
Paloittele joukkoon 250 g voita tai margariinia. Sekoita hyvin. Jäähdytä seos.
Lisää seokseen 4 munaa yksitellen ja hyvin sekoittaen.
Sekoita 3 tl soodaa vehnäjauhoihin (14-15 dl) ja hämmentele taikinaan.
Lorauttele jauhojen mukana taikinaan 1 1/3 dl kermaa.

Pistä taikina yöksi jääkaappiin.
Keittele aamulla tujakat kahvit ja juo ne rauhassa, mikäli mahdollista. Ota siksi aikaa taikinakulho jääkaapista pöydälle odottelemaan, jotta taikina ehtisi vähän pehmetä. Muuten tarvitset sen lohkomiseen kirvestä.
Uuni saa olla sen 175 astetta.

Jos tykkäät, että pipareissa pitää olla tuhdisti potkua, lisää mausteita reilulla mitalla. Tämä on pula-ajan ohje eikä aineksissa ole siksi tuhlailtu. Hyviä kuitenkin näinkin. Puolikkaasta ohjeestakin tulee ihan reilu satsi.

Niin ja marraskuulle aion näyttää pitkää nenää. Se on nimittäin adventtiaika ihan tuossa noin kynnyksellä ja tämä marraskuu on kohta kärsitty. Piparirikasta ensimmäistä adventtia kaikille! Ja jokohan sitä lunta saisi.. vinkvink sinne yläkertaan.

9 kommenttia:

 1. Varmasti hyvä pipariresepti, mun "oma" on melkein sama ja hyvin, hyvin vanha. Harmaata ja märkää on ollut ihan riittävästi, eikä joulujuttuja oikein ole innostanut laitella.
  Hyvää viikonloppua ja adventtia ja paranemisia!

  VastaaPoista
 2. Olisipas ihanaa jos ehtisi tehdä pipareita ihan itse ja taikinasta lähtien. Meillä vain on loppuvuoden remppakalenteri niin täynnä, että saas nähdä... Ehkä sitten ihan joulun alla kun on lomaa.

  VastaaPoista
 3. " PUHUN ENKELEIDEN KANSSA VI

  Puhun enkeleiden kanssa
  sillä enkelit osaavat kuunnella niitä
  joilla on niin paljon sanottavaa
  etteivät voi kuin vaieta
  koska eivät osaa nauraa
  niin kuin enkelit nauravat
  Heiveröistä on ihmisten kieli
  ihon kieleen, kosketuksen puheeseen
  ja enkeleiden nauruun verrattuna
  Huonoja ovat ihmiset
  itseään kuuntelemaan,
  vielä huonompia toisiaan ymmärtämään
  Kauheita on ihmisen nähtävä
  ennen kuin näkee
  mitä enkelit täällä tekevät "

  - Tommy Tabermann; Ihme nimeltä Me -

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on vanha pipariohje. Äiti sai sen 60-luvun alussa nuorelta naapurin rouvalta, joka oli käynyt Emäntäkoulun eli meillä on syöty vain Hipsun pipareita ja ne on sitten hyviä :) Olispa kiva kokeilla kyllä tätäkin vanhaa ohjetta.

  VastaaPoista
 5. Hyvà ettà olet 'takaisin'. Olen kaivannut 'harmaita ajatuksiasi'. Aion tehdà noita pipareita. Ehdottomasti. Suomessa. Tààllà jouluista tunnelmaa ei vielà ole, ei pimeàà, ei loskaa. Nytkin aurinko paistaa melko korkealla horisontista. Pitàiskòhàn tehdà pipareita tààllàkin? Jos vain lòydàn noita tarvikkeita.

  VastaaPoista
 6. Toipumista ja energian paluuta! Naminami pipareita!

  VastaaPoista
 7. On ihan oikein marraskuulle, että se kohta loppuu!

  VastaaPoista
 8. WeirdRockStar: Kiitos Tommysta! Siitä on kauan, kun häntä olen viimeksi lukenut.

  Mammutti: Minä olen ihan jumittunut tähän reseptiin. Joskus kokeilen jotain uutta, mutta tähän olen aina palannut. Vanhassa vara parempi :) Kiitos ja mukavaa sinnekkin!

  Jutta: Tämä piparihomma kuuluu näihin minun juttuihin, jota ilman joulu ei tule. Piparitaloon kelpaa sitten jo kaupankin taikina. Taitaapa soveltuakin paremmin siihen hommaan. Toivottavasti teillä nyt kuitenkin jollain konstilla joulupipareihin päästään käsiksi!

  Lissu: Malta siellä vielä tovi. Täällä on niin pimeää, että hirvittää. Olen tempaissut jonkin päivää melko latinkeja d- ja c- vitamiineja. Josko tästä lähtisi kone käyntiin! Jos tällä reseptillä aiot pipareita tehdä jo siellä, puolita ohje.

  Satu: Kiitos! Ja naminami sinnekkin!

  Pikkusisko: Eikö olekin! Juutas, että on tänä vuonna ollut mälsä marraskuu. Oikea kaikkien marraskuiden äiti. Mutta viimeisiä viedään!

  AnniKainen: Ei kun kokeilet. Ja jos sun ohje on parempi, niin pistä jakoon. Meitä persoja riittää. :)

  VastaaPoista
 9. Olen saanut mummuni perintöohjeen, johon sekoitellaan runsaanlaisesti kermaa, mutta vielä en ole jaksanut ruveta piparileipuriksi pitkällä kaavalla. Eilen vierailtiin lähikaupan pakastealtaalla ja lapset oli aivan yhtä tyytyväisiä, onneksi on näitä oikoteitä tarjolla.

  VastaaPoista