25.10.2009

Tulta päin (osa 2)

Kiitokset reitin varrelle kannustuksesta ja ennen kaikkea havuista! Kun välineiden pohjista lähti ylimääräinen töhnä ja kokkare pois, hommaan tuli lisää vauhtia. Alun jännityksen lauettua noviisi on saanut parempaa tuntumaa myös välineisiinsä. Bambupuikkojen moittiminen on osoittautunut turhaksi: neljä viidestä toimii hyvin. Se viides, musta lammas, nilkuttaa kuin juopunut. Tarkemmassa syynissä se osoittautui kieroksi kuin korkkiruuvi, mutta sillä on menty.

Vartta takana noin kuusi tuumaa. Rumaa, epätasaista jälkeä. Ihmeellisiä nyppyjä. Seitsemännen tuuman täytyttyä saataisiin reitin ensimmäinen kunnon mutka, kantapää. Tähän asti ollut pelkkää suoraa, tasaista maastoa, jossa on joutanut mietiskelemään yhtä sun toista. Kuten varren mallineuletta. Herringbone Rib. Pitkään ääneti kummasteltuaan noviisi pyysi jopa sponsoria katsastamaan sukanvartta, eikä erottanut hänkään. Siis sitä kuviota sileästä neuleesta. Ei mitään eroa. Pääsipähän vain viisastelemaan, että se herring on joku kala. Silli tai silakka. Josta voisi päätellä tulollaan olevan jonkinlaista kalanruotokuviota. Ja luulisi sen jo hahmottuneen, koska varsi on kohta valmis, mutta ei. Siinä juoksee korkeintaan vähän kuin koholla sellainen oikeaa silmukkaa muistuttava raitarivistö. Kun oikein tarkkaan katsoo. Hyvässä päivänvalossa parvekkeella ja läheltä. Noviisi kuvitteli kokemattomuuttaan, että vika on langassa. Koska virhe se ei voi olla. Yksinkertainen neljän silmukan kuvio. Kaksi oikein, kolmas jätetään neulomatta, neljäs neulotaan, langankierto ja se neulomatta jätetty vedetään neljännen silmukan ja langankierron yli. Niin on tehty.


Tänä aamuna ajatukset olivat jo kantapäässä. Noviisin muistista nousi ohjeen neuvo, jossa kehotettiin neulomaan viimeinen kerros ennen kantapäätä pelkkää sileää kuten mallineuleen eka kerros. Siis mikä? Eka kerros? Tarkemmin ohjeita tutkittuaan noviisi huomasi, että mallineuleessa onkin kaksi kerrosta. Eka kerros sileää, toisella sitten se neljän silmukan systeemi. Ja hän on neulonut kuusi tuumaa pelkästään toista kerrrosta. Neuloi vielä sen seitsemmännenkin. Tällä kertaa oikein ja kyllä, ehkä siinä näkyy joku kuvio. Hämärässäkin. Ilman moniteholaseja. Sukkamaratoonarimme on siis juossut pahasti harhaan. Mitä nyt? Oikaiseeko hän ja jatkaa? On niin onneton kuvio, ettei sitä kukaan näe kumminkaan. Tekeekö väärin loppuun vai vaihtaako oikeaan? Kesken reitin? Hylätäänkö noviisin suoritus kokonaan? Noviisin käsiala on varressa aika kamalaa. Jalkaan sovitettaessa se tuntuu löysälle. Ja Nasti oli oikeassa. Tämä lanka vaatii vielä ohuemmat puikot. Vaikka noviisi ei ole mikään löysän neuloja, nämä sukat eivät tulisi kestämään käytössä kauaa. Purkaako? Ja aloittaako alusta?

Noviisia huimaa. Hetken tuntuu, että nesteytys ei ole mennyt ihan kohdilleen. Noviisi istahtaa reitin varrelle ja miettii. Taitaa tehdä kuin se kävelijä, Valentin Kononen, kerran sillä yhdellä viidellä kympillä. Antaa ylen. Sitten nousee, purkaa sukkansa ja hakee huomenna kaupasta 2,0 milliset. Palaa takaisin lähtölipun alle ja aloittaa alusta. Ei tänne olla tultu keskeyttämään.

12 kommenttia:

 1. Voi ei... Tuollainen on niin raivostuttavaa ja myös niin tavallista :) . Joten anna ylen tai sorauta kunnon kirosana monen ärrän kera ja sitten uusi yritys.

  VastaaPoista
 2. Heidi: Kiitos. Mukava kuulla, että on tavallista. Joskus tuntuu, että itse vain sotkee aina kaikki asiat. Lanka on nyt kerällä. Toivottavasti kaupasta löytyy huomenna ne kaksmilliset.

  VastaaPoista
 3. Et ole ainoa joka hieman soveltaa mallineuleita huomaamattaan... parempaa onnea huomiselle!

  VastaaPoista
 4. Voi ei, noviisi siis heti putosi siihen syvään kuoppaan: onkohyvä-eiköolehyvä-jatkaako-eiköjatka

  Jos kerran olet jo purkanut ja ostoaikeissa uusille puikoille, niin ehkä kantsii tehdä tuo varsi ihan vaan sileää. kö, ei se mallineulos oikein taida erottua ja sileetä neulomalla saat nopsemmin aikaan sukan vartta. ja siks toisekseen, voit kavennella 1. 4. puikon välissä silmukoita nilkkaa kohden niin on sitten mukavampi jalassa. Vetäset vaan sukan tekeleen aika ajoin jalkaan ja kattelet paljonko pitää kaventaa. niin mieki teen.

  toki rouva saa tehdä niinkuin ite tahtoo, mutta tää nyt täältä vaan huutelee näitä väliaikatietoja. tiijätpä sitten rasvata sukset kelille sopiviksi.

  VastaaPoista
 5. Tuo purkamisen jalo taito on monasti tarpeellinen. Äiti aikoinaan opetti että pura niinkauan että tulee hyvä. On purettu eräänkin kerran :)

  Aika haasteellinen sukkalanka sinulla. Neuloin tunikan siitä enkä kyllä kauheasti ihastunut vaikka kaunista olikin.

  VastaaPoista
 6. Uusi yritys vain kehiin. Ja kauppaan pikaisesti..

  VastaaPoista
 7. Ihan piti henkeä pidätellen lukea peräjälkeen osat I ja II. Enkä oikein pysty vieläkään hengittämään. Minä en pystyisi tuohon. En siis tekemään tuota noin ohuilla puikoilla, enkä varsinkaan purkamaan! Olet todella urhea!

  VastaaPoista
 8. Altocumulus: Kiitos onnentoivotuksista! Sitä tarvitaan.

  Soile: Kiitos tuosta kavennusvinkistä. Ladun varrelta huutelijat ovat kullan arvoisia. Mietin itsekin tuota sileää, mutta en ole varma, antaako sisu periksi. Onneksi huomiseen asti aikaa miettiä.

  AnniKainen: Viisas äiti sinulla. :) Sukkalanka on tosiaan aika kinkkistä sortimenttia. EN tykkää ollenkaan. Mutta tällä mennään, ei tule muuten varmaan ikuna tehtyä tästä mitään. Ja tiedätkö, mulla on toinenkin tämmöinen? Että pitää ihmisen olla pöljä.

  pikkujutut: Niin pitää. Napurin rouva antoi hätäapua omasta keskeneräisestä neuleestaan huomiseen asti. Eli lainapuikoilla siihen asti.

  Pikkusisko: Urheudesta en tiedä. Mies sanoo pässiksi. Pelkäänpä, että hän on lähenpänä oikeaa.

  VastaaPoista
 9. Ihailen sinua suuresti! Olet voimanainen! :)

  VastaaPoista
 10. Satu: Tuo kuulostaa hienolta, kiitos! Ihailumme on sitten molemminpuolista:)

  VastaaPoista
 11. Wow, mä en varmaan olis purkanut jos kyseessä olisi mun eka sukka. Nykyään kyllä puran jos tulos on huono. Tsempit jatkoon. Tätä seikkailua on kiva lukea.

  VastaaPoista
 12. Tiina: Eka ja ehkä ainoa sukka. Siksi sen pitää olla edes siedettävä. Muita vaatimuksia ei ole. :) Kiitos tsempistä!

  VastaaPoista