23.8.2009

Myrsky ja mylväys


Uskollisena tämän vuoden tahattomattomalle teemalleni, tein taas ison neuleen. En keksi tähän hätään mitään muuta purnattavaa Rowanin Big Woolista kuin sen, että sen kuivuminen kostutuksen jälkeen kestää ikuisuuden. Minulla on tapana levitellä neuleet niiden valmistuttua saunan lauteilla mittoihinsa. Yleensä en saunota neuleitani, mutta koska tämä yksilö ei yksinkertaisesti suostunut kuivumaan siinä ajassa, mitä homma yleensä keskimäärin ottaa, tässä taloudessa ehti tulla saunapäivä. Eli tämä villatakki otti löylyt. Sen verran sitä tuli kuitenkin saunomisen yhteydessä siirreltyä, että neule otti nokkiinsa ja venähti. Mietin jo keikkaa kuivausrummussakin, mutta homma selkeni itsestään viimeistelyvaiheessa. Lopuksi neulottava pääntien kiertävä kohta nappilistasta antoi ihmeesti ryhtiä sitä ennen muodottomana roikkuneelle neuleelle, samoin kuin napit, joiden kiinnittämisen jälkeen vaate asettui lopullisesti päälle.


Vaikka tästä tuli paljon isompi kuin mitä alun perin tavoittelin, se ei oikeastaan haittaa. Mikäli mallissa ei olisi vartalomuokkauksia, se saisi puolestani venähtää vaikka polviin saakka. Tämä on kauhean kiva tunikoiden, mekkojen ja pitkien puseroiden kanssa. Perusvaate, jossa ei ole mitään ihmeellisiä kikkoja ja jolle siksi tulee varmasti paljon käyttökertoja. Mallissa on minulle liikaa väljyyttä erityisesti rintavarustuksen ja hartioiden alueella, mutta Big Wool näyttää antavan paksuudestaan huolimatta sillä osastolla paljon anteeksi. Olo ei ole kuin Michelin-miehellä, jolla on makkara poikineen kainalossa. Päädyin valitsemaan mallin nurjan puolen päälipuolelle. Minusta tuo reikäkuvio korostui jotenkin kauniimmin näin oikein neulottuna. Originaalissa mallissa nurjalla neulottu puoli on se "oikea puoli".


Hargreavesin kirjassa tätä Stormia (suom. Myrsky) on kuvattu hautuumaalla. Vaikkei tästä ihan nappikymppi tullutkaan, tunnelmat eivät kuitenkaan ole niin synkät, että olisin jatkanut samaa teemaa. Takin väri varmaan riittää; sehän on tumma kuin myrskypilvi. Puiset napit ovat jonkun lehden mukana tulleita kaupanpäällisiä.

Malli: Storm, Kim Hargreaves kirjasta "Heartfelt - The Dark House Collection"
Lanka: Rowan Big Wool, 5 kerää
Puikot: 12 mm

Ja sitten on taas se kiva pulma, että mitäs seuraavaksi. Taitaa olla viisain tarkistaa vähän käsialaansakin ennen uutta työtä; tuskinpa kolme liian isoa neuletta yhdelle kesäkaudelle on pelkkää sattumaa.

Edit. Unohdin kokonaan vinkata, että ohjeessa on virheitä. Ne ovat kuitenkin sen verran simppeleitä, ettei niistä pitäisi koitua tarkalle neulojalle ongelmaa. Esim. napin reiät olisivat jääneet aika oudoiksi ohjetta seuratessa ja nappilistakin olisi kaventunut ylöspäin mentäessä. Langankierto on siis jäänyt merkkaamatta mukaan. Samoin joitain ongelmia silmukkamäärien kanssa hetkittäin.

9 kommenttia:

 1. No tulihan siitä tosi kiva kaiken sen vääntämisen palkinnoksi! Pistähän vaan Hargreavesin mammalta uutta puikoille...

  VastaaPoista
 2. Mutta ei tuo mitenkään liian isolta hölttänältä vaikuta. Varmaan kiva tunikoiden ja erinäisten ohuiden mekkosten kanssa.

  VastaaPoista
 3. Hei! Sain juuri itsekin Mambo-langasta neulotun ylisuuren villatakin valmiiksi. Laitoin sen pesukoneeseen ja toivoin,että se kutistuisi. Ei kutistunut. Seuraavaksi suunnittelen saumojen sisäänottoa. Jos se ei toimi, teen villatakista patalappuja. Niitähän jokainen käsistään kätevä emäntä tarvitsee. ;)Muuten. Olen seurannut "harmaata arkeasi" jo jonkin aikaa ja ihastunut niin paljon näkemääni ja lukemaani, että aloitin eilen oman blogin kirjoittamisen. Voin siis rehellisesti tunnustaa, että olet yksi innoittajistani. Minun blogini on nimeltään "Räätälin tytär".

  VastaaPoista
 4. Nasti: Kiitos! Ja vinkistä myös! Tosi kivoja malleja löytyy ko. tädiltä ja saatanpa tarttua neuvoosi. Tosin ne viime vuonna monessa blogissa kummitelleet pöllötkin vähän huhuilevat..

  Soile: Joo ei se hölttänä ole, oikeastaan sopivan iso - jos sellaista voi sanoa olevankaan. Kirjan kuvan perusteella odotin vain pienempää tai ainakin lyhyempää. Mietin jopa, jos neuloisi pidemmän, mutta se tulikin vahingossa.

  mindelii: Voi mahoton (punastuu)! Sulla ei ole sitä kuivausrumpua tai kaveria, jonka rummulla voisi käydä kylässä? Se on loistava peli, voi aukoa aina kun hirvittää, että piloille meni ja sitten taas jatkaa, jos tarvii. Lähdenpäs etsimään blogiasi!

  VastaaPoista
 5. On muuten söötti tuo haloilla neulottu! OIKEIN söötti. Terveisin yksi toinenkin blogiisi jumahtanut.

  VastaaPoista
 6. Lissu: Puutavarasta on moneksi. Puupää täällä neuloo haloilla.. :D

  Tess: Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Ompas nätti malli ja väri! Tuollaista voisin jopa itsekin joskus koittaa vaikken ole isoja juttuja ikinä neulonutkaan.

  VastaaPoista
 8. Neiti Nimetön: Jos isot jutut ovat uutta, just tällaisesta kannattaa aloittaa. Työn tuloksen näkee nopeasti paksulla langalla neulottaessa. Mallia ja ohjetta uskallan suositella, vaikka siinä omat koukkunsa olikin. Siis nimenomaan siinä ohjeiden ymmärtämisessä. Ei muuta kun hommiin!

  VastaaPoista