2.8.2009

Hyvää ja huonoa

Pyöryläliivi valmistui eli syksy on siis neuletöiden osalta avattu. Tunnelmat ovat ristiriitaiset. Kyseessä on jonkinlainen päänavaus: en muista neuloneeni Novitan ohjeilla sitten niiden päivien, kun Novita-lehti vielä oli Novita ennen vaihtumistaan Modaksi. Yhden mansikkamyssyn muistan virkanneeni Huopasesta ja vielä selvemmin muistan sen voimainkoitoksen, minkä vuosikymmenet itseään salilla treenauttanut aviomies kävi ko. mansikan kanssa, jotta se saatiin venytettyä mittoihinsa. Vaikka siis virkkasin Novitan ohjeilla Novitan langasta. Nyt kävi toisin päin: tuotos on minulle iso, vaikka neuloin kokoa S. Olisi pitänyt tehdä XS. Ja ottaa pienempi puikkokoko. Melkoisen vääntelyn jälkeen olen kuitenkin onnistunut kietomaan pyörylän ympärilleni niin, että siitä pitovaate saadaan.Toinen asia on kokonaan se, kannattiko tämä työ ylipäänsä ottaa puikoille. Novitan lehtikuvissa varsinkin liivin takaosa, tikkataulupuoli, näyttää tosi kivalle. Mutta itsellä se ei enää olekaan niin kiva. Tuntuu, että vaatteessa on liikaa kaikkea. Kokoa, ympyrää, rengasta, kaulusta ja värejä. Tikkataulu peittyy valtavan kauluksen alle; kuvassa olen nostanut sen ylös ihan vaan kameraa varten. Neuloessa koin kummallisia vaihtuvia tuntemuksia: välillä olin epävarma, voinko ikinä pitää valmista neuletta, välillä olin muka salaa tyytyväinen siitä, etten enää olekaan niin beige ja harmaa ja tylsä ja farkku. Samantyyppinen skitsofrenia on vellonut mielessä myös jakun valmistumisen jälkeen. Tämä on taatusti jotain uutta meikätytön garderoobissa! Tykkään langan kanervan ja horsman sävyistä, samoin vaaleammasta vihreän sävystä; mutta kaikki nämä yhdessä yhdistettynä kerän sisältä löytyneisiin ei niin mieluisiin sävyihin saattavat sittenkin olla pidemmän päälle liikaa. Neule tuntuu kuitenkin lämpöiseltä ja on ehtaa villaa. En voi olla ajattelematta, miltä neule olisi näyttänyt jostain neutraalista yksivärisestä langasta tehtynä. Ensimmäinen positiivinen kommentti on kuitenkin jo saatu. Mies tykkää.


Mitä sanoa yhden neulomiskokemuksen perusteella Purosta? Neuleessa selkäympyrän ympärille neulottava pitkä suikale meinasi paikka paikoin nyppyyntyä jo neulottaessa. Langasta irtoaa hetkittäin kummallista nöftää; ei paljoa, mutta sen verran, että vähän pistää epäilemään. Itse lanka on pehmoisena tietysti suloista neuloa ja homma etenee mallikkaasti. Vaikea uskoa, että tämä villalanka kutittaisi liiemmin ketään. Vain yksi solmu tuli vastaan. Puron vyötteessä oleva kehotus valita saman värjäyserän langat kannattaa ottaa tosissaan, jos raidoitusten on oltava kohdillaan tai edes sinne päin. Jouduin hakemaan yhden ylimääräisen kerän langan loputtua ja se oli todellakin kovasti erilainen kuin jo aiemmin neulomani; siinä oli tuota tykkäämääni vaaleampaa vihreää tosi paljon enemmän. Tosin ainahan värjäyserä kannattaa tarkistaa, langassa kuin langassa. Valmiin neuleen kastelutohinoissa huomasin, että neuleesta lähtee väriä. Vaaleanpunervaa kanervikkoa. Joudun ilmeisesti hautaamaan ajatukseni yhdistää tikkataulu jonakin riehakkaana päivänä valkoiseen paitapuseroon.

Yhdistin neuleen saumat kolmen puikon systeemillä ja pingotin ainoastaan selkäosan ympyrän. Neuleen asettelu siten, että siinä olisi jotakin ryhtiä ja muotoa osoittautui varsin haasteelliseksi. Auki tätä ei voi pitää. Novita-lehden esittämä versio "yhdellä napilla rintojen kohdalta kiinni" olisi ollut passeli meikäläisellekin viime syksynä ja talvena, kun kasvatin vatsaani. Mutta se look on tänä syksynä valitettavan passé. Päädyin vetämään etukappaleet päällekkäin; tämä konsti oli oikeastaan ainoa, jolla sain selkäosaan kertyneen väljyyden edes hitusen vähemmäksi. Aika hyvin se loppujen lopuksi onnistui. Kiinnitykseen virkkasin kaksi rengasnappia, joiden päälle kaivelin nappilootastani vielä pienet violetit napit ikään kuin pisteeksi iin päälle. Valmista tuli. Ja ei kun seuraavaa putkeen.


Pyöryläliivi, koko S
Novita syksy 2009, ohje nro 15
Suunnittelija Arja Viitala
Lanka: Novita Puro, sävy Kanervikko 801
Langan menekki: vajaat 5 ja puoli kerää
Puikot: ympyrä 6, reunakaitale 5,5.

16 kommenttia:

 1. Ekkana pitää sanoa että tuo näyttää edestä päin tosi kivalle, kun ei ole tikkatauluefektiä :) ja eiköhän tuo sovi mukavasti muuten harmaaseen garderoopiin?

  noit reiät tuossa takana mukavasti rikkovat tikkataulua selkäkappaleen puolella. mua itseäni pikkasen kiinnostaisi tää samainen vaatekappale, mutta tuolle takakappaleelle tekisin jotain toisin. (älä kysy miten) ja siks toisekseen Purosta on ehkä muutenkin jo vähän yliannostusta...

  VastaaPoista
 2. VaU, näyttää päälläsi minusta oikein mainiolta! Minä tykkään! Haluis kans...

  VastaaPoista
 3. No oletpa todellakin onnistunut tuon kiinnityksen laadinnassa! Aivan ihanat nuo napit, vaikken niitä kuvasta tarkkaan näekään. Oikein kaunis vaate muutenkin väriä myöten.

  Katselin tässä juuri taannoin tuota Novita-lehteä ja siinä tätä mallia sillai ivallisena, että joopa joo, kyllä on niin tyypillinen Viitalan malli, ei takuulla istu päällä :)

  VastaaPoista
 4. Tykkään kovasti etunäkymästä. Sen sijaan tuo takaosa on melkoisen 'moninainen' minun tylsään tyyliini. Miltähän luomus mahtaisi näyttää yksivärisenä jonkun kirjavan kuteen so. puvun/paidan päällä?

  VastaaPoista
 5. Oikein on hyvännäköinen ja passaa harmaan kanssa aivan loistavasti.

  VastaaPoista
 6. Kiitokset kommentaattoreille. Hymyilytti, sekä-että-tuntemuksia näkyy nousseen teilläkin. Novita-lehdessä neule oli tehty Iltanuotiosta eikä siinä tuo "tikkatauluefekti" osunut silmääni niin rajuna kuin tässä. Ehkäpä sittenkin on siunaus, että kaulus jättää ympyrästä näkyviin vain kolmasosan.

  VastaaPoista
 7. Tämä tykkää kovasti!Loistoidea tuo ristikkäiskiinnitys.
  En ole onnistunut saamaan käsiini syksyn Novita-lehteä, liekö loppunut toisin paikoin.Pistää kyllä mietityttämään nyppyyntymisen mahdollisuus, eikä toki vuotava värikään mikään ilouutinen ole.

  VastaaPoista
 8. Jep, tuo nyppyyntyminen, karvottuminen ja kaikenlainen töhniintyminen pelottaa. Mutta odotellaan nyt kylmenmpiä kelejä ja otetaan liivi käyttöön, sitten nähdään. Jospa se kaapissa pysyisi siistissä kunnossa sinne asti. Oisko Puron myötä jonkinlainen ostoryntäys? Puro näyttää tehneen ainakin hyvin kauppansa.

  VastaaPoista
 9. Olen myös ostanut Puroa, se on väreiltään aika samantyylistä kuin Noro? Novitan neulelehdessä hätkähdytti juuri tuo ympyräliivi, onhan blogeissa ollut ulkomaista alkuperää ollut Ympyrätakki. Samoin otsapanta neulotaan lehdessä, näyttää joltain Calometryksi kutsutulta. En tiedä mistä näitä fiiliksiä tulee mutta jotenkin mallit, värit, aloeverat sun muut yhdellä kertaa oli hieman... liikaa.
  Mutta Novitan ohjeista ylipäätään, minusta niissä on hyvinkin reilu mitoitus. Perus-sukkia neuloessa saa aina pudottaa runsaasti silmukoita pois ettei tule jättiläiselle sopivat.

  VastaaPoista
 10. Näyttää kyllä kivalta. Nätit värisävyt :)

  Novitan ohjeissa olevat koot ovat kyllä hiukkasen ison sorttisia. Sain Novitan ohjeella neulotusta topista sopivan, kun neuloin selkeästi ohjeessa annettua tiukemmalla neuletiheydellä. Ensimmäinen yritys meni purkuun, kun siitä tuli kaikkea muuta kuin istuva. Enpä olis uskonut, että senkin päivän näen, kun xs-koko on mulle liian iso ;D

  VastaaPoista
 11. tuijam: Tuosta Calorimetry-plagiaatista on ollut keskustelua ainakin Ravelryn puolella ja ilmeisesti myös Novitan omalla foorumilla, Neulomossa. Sama PinWheel Jacket tuli mullakin mieleeni neuloessa selkäosan tikkataulua. Tää on tätä. Odotellaan Novitan kommentteja esim. just tuohon Calorimetryyn. Novita mainosti Puroa ainakin alkuunsa "noromaisena" lankana, mutta ei niissä kyllä mielestäni ainakaan "käyttöominaisuuksiltaan" näyttäisi olevan juurikaan samaa. Noron eduksi :).

  VastaaPoista
 12. Tess: Samantyyppistä palautetta olen saanut noista Novitan kokoasioista muualtakin. Hyvähän se on tietää, jos joskus vaikka tekisin jotakin muutakin Novitan ohjeilla. Ja on tosiaan kiva olla joskus S tai vaikka XS :D.

  VastaaPoista
 13. Kauniit värit!Olen muuten nähnyt oikean "jousiampujan maalitaulun" selkäpuolella tuosta samasta mallista, joten oma " tikkataulusi " on vielä hillitty. Voin allekirjoittaa kaikki kokemuksesi Purosta, se on vähän kummallisesti käyttäytyvää lankaa. Sama neulojakin saa siitä helposti syntymään eri tiheyksiä kuin pitäisi.

  VastaaPoista
 14. Mari: Kiva kuulla. Niin hillitystä tikkataulusta kuin siitä, että kaikki kummallisuudet eivät aina johdu itsestä:).

  VastaaPoista
 15. Kiva härppis.
  Itsekin neuloin neuletakin Purosta ja päädyin ostamaan värinapit sille. Värit ovat ihan kivoja tässä maailmassa mutta minä en. Enter värjäys. Ihan vaan ajatuksenpoikanen.

  VastaaPoista
 16. Itse teen samaista mallia Aino-langasta, tosin ilman noita selässä olevia reikiä, ja todella hyvältä näyttää tässä vaiheessa, saa nähdä sitten valmiina kuin se istuu ja tuleeko sitä pidettyä.. Pidän tuosta miten olet kiinnittänyt sen edestä!

  VastaaPoista