23.6.2009

Sehän on viinirypäle!

Hätäisen mamman pienet sukkelat jatkuvat: tällä kertaa vuorossa vauvan myssy (taas). Ohje on vuodelta 1981 kirjasesta "Vaatteita virkaten" ja jos joku kirjan jostain löytää, niin myssy kuuluu ohjeen numero 7 vauvan settiin. Virkkasin jemmoistani löytyneellä Novita Tennesseellä, jonka sävy on yksi yhteen meidän vauvamme kesähaalarin kanssa. Tarkoitus oli ihan vaan testailla, koska ohjeessa oli omat hämäryytensä. Testi kuitenkin onnistui kotikäyttöön riittävän hyvin, joten enempää en tällä kertaa tällä langalla aio tätä pyöritellä. Testi jää pitoon.


Myssy on yksinkertainen toteutettava. Tähtäsin kokoon noin 42-44 cm. Virkkasin 60 ketjusilmukkaa ideana poskesta poskeen. Jatkoin kirjasta saamallani mallivirkkauksella, joka on seuravanlainen:

1. krs. (oikea puoli) Jätä väliin 4 kjs lähinnä koukkua, "1p, 1ks (kirjassa tämä on 1 kjs), 1p" seuraavaan ketjusilmukkaan, jätä väliin 2 kjs, toista "-" loppuun saakka niin, että viimeiseen silmukkaan tulee 1p.
2. krs. ja kaikki loput kerrokset: 3 kjs, "1p, 1ks, 1p edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan (1ks)", toista "-" viimeiseen silmukkaan asti, johon tulee taas se 1p.

Virkattuani korkeussuunnassa noin 13 senttisen suorakaiteen, päätin molemmista reunoista 10 sentin pätkät ja jatkoin samalla mallivirkkauksella eteenpäin. Kaventelin samalla silmämääräisesti summanmutikassa. Nyt jälkeenpäin tuntuu, että olisin voinut kaventaa vieläkin reilummin. Alla kuva ennen saumojen liittämistä yhteen:


Kuvassa kappaleen alareuna on siis kasvoja kehystävä osa. Saumojen ompelun jälkeen virkkasin reunapitsin, joka menee tutulla "kiinteä - puolipylväs - pylväs - kaksoispylväs - pylväs - puolipylväs - kiinteä yhteen ja samaan silmukkaan" -systeemillä. Kirjan reunaröyhelö ei ollut makuuni.


Jouduin soveltamaan myös myssyn alareunassa. Kirjassa reuna siistittiin kiinteillä silmukoilla. Koska meidän vauvelillamme riittää takaraivon kaarta, myssy nousi ikävästi ylös samalla tapaa kuin aiemmissa trikookokeiluissani. Virkkasin alareunaan pari kerrosta korottaen ja mataloittaen silmukkaa (kiinteä - puolipylväs - pylväs - puolipylväs - kiinteä) sitä mukaa, missä kohti myssyä liikuttiin. Sivuille kiinteää, taakse pylvästä ja siihen väliin puolipylvästä.Ohjeessa myssyssä on solmimisnauhat. Virkkasin pylväillä (4 p joka kerroksessa) tuollaisen lepareen leuan alle ja toiselle sivulle läpinäkyvän muovinapin kiinnikkeeksi. A vot! Vauvalla on myssy. Esikoinen kiljaisi riemuissaan lopputuloksen nähtyään: "Mutta sehän on viinirypäle!" Minusta se puolestaan on ilmiselvää "Pieni talo preerialla" - tyyliä. Mutta myssy kumminkin.

7 kommenttia:

 1. Suloisia sekä vauva että myssy!

  VastaaPoista
 2. Tosi söpö myssy ja suloinen vauva. Olisinpa itsekin omille lapsillani osannut tehdä myssyjä ja nuttuja, kun olivat vauvoja.

  VastaaPoista
 3. Se on oikein suloinen myssy, ja vauva kans. Tulee ihan mieleen yksi soittorasia, sellainen vedettävä, joka oli meidän kersoilla. sillä oli valkoiset kasvot ja vihreitä terälehtiä naaman ympärillä.

  Vielä sellaista leveää valkoista brodyyriä ja jo taas juoksee Ingalsin Laura niityllä!

  VastaaPoista
 4. Pusuja viinirypaleen molemmille poskille!

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana myssy, ja vauva myös, tietenkin. :)Tosiaan tulee Ingalsin tytöt mieleen röyhelömekkoineen.

  VastaaPoista
 6. Kiitokset kommentoijille. Myssystä tuli vähän erilainen kuin mitä tavoittelin, mutta tällä kertaa yllätys oli positiivinen.

  VastaaPoista