23.5.2009

Puutarhakatsaus V-vyöhykkeeltä

Puutarhablogeissa, mm. Villissä Pihassa, on esitelty kevään etenemistä jo jonkin aikaa. Minäkin intouduin tänä upeana aamuna kuvausretkelle pikkuruiselle pihamaalleni. Talvi ei näytä tehneen tuhojaan ja myyrä, jonka kirosin jo tuolla aiemmassa postauksessa, näyttää joutuneen surman suuhun tai saaneen minun pihastani tarpeekseen.

Kevät on muuttumassa kesäksi. Vihreä väri syvenee ja pihalla tapahtuu joka päivä jotakin uutta. Minun pikkupihani sijaitsee etelä-pohjoinen suunnassa rinnetontilla. Eteläpuoli on tiilirakennuksen suojissa ja niin lämmin, että olen onnistuneesti viljellyt seinustalla esimerkiksi tomaatteja ilman mitään suojauksia tai kasvihuonetta. Pihallani on joitakin kasveja, joita suositellaan eteläisemmille kasvuvyöhykkeille; ainakin kiinanlaikkuköynnös, syyshortensia ja hopeapallokuusi viihtyvät hyvin.

Kuvissa vaatimaton kärhökokoelmani. Ylemmässä kuvassa siperiankärhö, joita minulla on kaksi. Ne ovat hivenen kitukasvuisia, mutta kukkiavat kyllä komeasti. Molemmissa on roppakaupalla nuppuja, samoin kuin varjonpuolella sijaitsevissa kahdessa alppikärhössä, joiden kasvuvoimaa minun täytyy kurittaa jopa kahdesti kesässä. Pohjoisen puolella päitään nostelavat myös lukuisat kuunliljani sekä sormivaleangervot.Samassa suuressa penkissä kukkivat parhaillaan valkovuokot, kevätkaihonkukka sekä taponlehti, jonka kukintoa tosin tuskin huomaa. Lumikellojen kukinta on ohi ja täällä varjon puolella tulppaanit vasta kehittelevät nuppujaan. Penkissä on työmaa kesken; koska siellä alkaa olla paikoitellen ahdasta, kaivoin eilen yhden tuivioista ylös ja nyt on mietinnässä, mikä kasvi tässä ensimmäiseksi pitäisi jakaa ja millä täyttää tuiviolta jäänyt tila.
Etelänpuoleisella pihalla kääpiöomenapuuni on nupussa.Suuren syreenin alta löytyy nuppuja valkotäpläimikästä sekä tiarellasta. Tarhakalliokielo, särkynytsydän ja pionit ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Pallolaukan nuput sen sijaan näyttävät jotenkin kitukasvuisilta, pelkään kukintojen jäävän viime kesäistä vaatimammattomiksi.
Oi ihana toukokuu!

3 kommenttia:

 1. Ihania kasveja! Olispa mullakin niin iso piha, että sinne mahtuisi kunnolla istuttamaan kukkia ja vaikka jonkun puunkin.

  VastaaPoista
 2. Miten muistat kaikkien kasvien nimet?
  Minä en millään tahdo muistaa. Sitten ongelmana on se, että koko ajan ihastun uusiin kasveihin ja sitten pitää laittaa perennat vaihtoon. Eihän siitä sitten mitään tahdo tulla, kun ne ei pääse kunnolla kasvun vauhtiin.

  VastaaPoista
 3. Kaisa: Mulla on tosi pieni piha. Olen kasvattanut syreeniaidasta pari syreeniä puuksi asti ja omenapuuni on tosiaan kääpiöivää laatua. Sillä on korkeutta noin 1,5 m. Mutta ymmärrän tunteen. Minäkin haluaisin isomman. :)

  Satu: En ole varma muistanko. Taitaa tuo tekstin hopeapallokuusikin olla väärin.. Toisaalta kun on loppujen lopuksi aika vähän kasveja, ne on helppo muistaa. Niin, ja uusia olisi ihana saada.

  VastaaPoista